Пригожин намагається стати тоталітарною фігурою в РФ

Засновник і фінансист приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин намагається створити у Росії імідж тоталітарної фігури, здатної досягти перемоги у війні в Україні.

Ватажок “вагнерівців” має серйозні політичні амбіції, ідеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Пригожин хоче зарекомендувати себе як тоталітарна фігура. Закликає до повного воєнного стану, кількох наступних хвиль мобілізації та широкомасштабної економічної мобілізації промисловості для порятунку Росії. Пригожин припустив, що для перемоги РФ має стати тоталітарним режимом на кшталт КНДР і на кілька років закрити всі кордони. Він створює образ, щоб резонувати з виборцями, зацікавленими в ідеології національної переваги, радянської брутальної сили та сталінського тоталітарного контролю”, сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW розкрили плани Путіна на міжнародній арені

Пригожин виступає за радикальні політичні підходи до війни в Україні. Таким чином він хоче протиставити себе відносно ухиленому від ризику підходу російського диктатора Володимира Путіна до прийняття рішень щодо війни, зазначають аналітики.

“Він має серйозні політичні амбіції та має намір закріпитися центральна фігура російської ультранаціоналістичної спільноти. Ситуація у Бахмуті, ймовірно, додала Пригожину сміливості проявити ці амбіції більш явно. Попри внутрішні потрясіння, які це може спричинити, або небезпеку, яку це може створити для нього з Кремлем”, звітують в ISW.

Пригожин жадає усунути з посади міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу. Після “вирішальної перемоги” в Бахмуті на фронті в Україні на Донеччині Пригожин спробує замінити Шойгу на відставного заступника оборонного відомства Михайла Мізінцева.

Водночас російський генерал Мізінцев, який був заступником Шойгу, нещодавно став замкомандира ПВК “Вагнер”. Він займається підготовкою підрозділів найманців.

Пригожин також звинуватив неназваних чиновників у байдужості до загибелі росіян на фронті. Відповідаючи на запитання, чи прийняв Шойгу його запрошення відвідати лінію фронту в Бахмуті, він саркастично заявивши, що майбутній міністр оборони РФ перебуває у місті-фортеці вже понад тиждень.

Нещодавно Пригожин оприлюднив свою співпрацю з Мізінцевим, тому не виключено, що він намагається просунути останнього на заміну Шойгу.

Російські спецслужби намагаються сфальсифікувати будь-яку інформацію стосовно війни. Ватажок “вагнерівців” не поводив би себе так нахабно, якби це не було погоджено, розповів Gazeta.ua генерал-лейтенант, ексначальник Управління військової контррозвідки СБУ, колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони Олександр Скіпальський.