Головний конкурент Трампа йде у президенти США

Губернатор американського штату Флорида, республіканець 44-річний Рон Десантіс подав до Федеральної виборчої комісії Сполучених Штатів Америки документи про участь у виборах президента 2024 року.

Він вважається найсильнішим суперником експрезидента Дональда Трампа від Республіканської партії на цих виборах, пише AP.

Десантіс планує офіційно оголосити про рішення змагатись за найвищу посаду у США 30 травня під час інтерв’ю з американським винахідником Ілоном Маском у Twitter.

У листопаді 2022 року на проміжних виборах Десантіс здобув тріумфальну перемогу на губернаторських виборах у Флориді. Зокрема, заручившись підтримкою деяких округів, що традиційно голосували за представників Демократичної партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДеСантіс не витіснить Трампа. Його позиція щодо України помилкова

Ще в листопаді минулого року він випередив Трампа в опитуваннях і був найпопулярнішим кандидатом у президенти від партії.

Більш свіжі дані показують, що експрезидент суттєво відірвався від губернатора Флориди насамперед через ранній початок президентської кампанії.

Стосунки між обома різко зіпсувались наприкінці минулого року, коли Трамп почав критикувати Десантіса за нібито нелояльність. Сталося це на тлі провалу підтримуваних лідером республіканців кандидатів на проміжних виборах, тоді як Десантіс без його підтримки здобув переконливу перемогу.

У березні Рон Десантіс назвав війну Росії проти України “територіальною суперечкою”. Заявив, що втягування в неї США не належить до їх національних інтересів. Також виступив проти передачі Києву винищувачів F-16.

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву губернатора. Там запросили Десантіса відвідати Україну, аби “глибше зрозуміти повномасштабне вторгнення Росії” та загрози, які “воно становить для інтересів США”.

Пізніше Десантіс назвав свої висловлювання про війну в Україні помилковими. Він уточнив, що всі українські землі, які захопила Росія, повинні бути повернуті під контроль Києва.