В український музей передали давню стелу

Музею старожитностей, що входить до Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, передали стелу-менгір.

Її датують III початком І тисячоліття до нашої ери, передає “Укрінформ”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи спростували міф про скіфів

“Стелу-менгір виявив фермер під час оранки в селі Нагоряни Кам’янець-Подільського району наприкінці минулого року. Він звернувся до музею, аби наші співробітники приїхали подивитися на знахідку. Я її обстежив, а потім ми оглядали її спільно з керівником Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції Павлом Нечитайлом. Найбільш вірогідна версія, що цією плитою було перекрите підкурганне поховання”, сказав молодший науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Євгеній Левінзон.

Плита важить близько 1 т. На одній зі сторін стели виявили геометричний орнамент.

“У нас на півдні Хмельницької області, на лівобережжі середнього Дністра, пам’ятки доби бронзи дуже велика рідкість”, додав науковець.

На Мамай-горі поблизу Каховського водосховища знайдено унікальне парне поховання скіфів. Чоловік і жінка були поховані на глибині 2 м від сучасної поверхні. Унікальність цього поховання в тому, що тіла були покладені одне на одне. У головах у померлих виявлено скелет коня.