Окупанти нарили траншей і наставили “зубів дракона” в очікуванні українського контрнаступу – BBC

Видання BBC розповіло про оборонні споруди, які побудували російські окупанти в очікуванні українського контрнаступу.

Вивчивши сотні супутникових знімків, журналісти виявили місця на півдні України, де росіяни з жовтня будувала укріплення, повідомляє видання.

Західне узбережжя Криму

Замість шезлонгів і парасольок узбережжя довжиною 25 км покраяне оборонними спорудами, пишуть.

На зображенні нижче ‒ відкритий піщаний пляж на західному узбережжі, який не має природного захисту, як-от скелі чи пагорби.

Пляж укріплений насамперед “зубами дракона”. Це бетонні блоки у формі пірамід, які перекривають шлях танкам та іншій військовій техніці.

Позаду них ‒ лінія окопів. Вздовж окопів кілька бункерів.

Стоси деревини і землерийні машини вздовж узбережжя свідчать про те, що коли знімок зробили у березні, роботи ще тривали.

“Укріплення на пляжі є лише одним із прикладів величезної мережі траншей, зображеної чорними крапками на мапі нижче. Мапа створена на основі роботи аналітика з відкритих джерел Брейді Афріка”, пише BBC.

Токмак

На супутниковому знімку видно дві лінії окопів на північ від Токмака.

За цими траншеями є ще одне кільце укріплень навколо міста з трьома шарами оборони. Їх можна роздивитися на цьому супутниковому знімку зблизька.

У верхній частині знімка видно протитанковий рів.

Зазвичай вони мають глибину щонайменше 2,5 м і призначені для того, щоб перешкодити руху танків та іншої важкої техніки, повідомляють.

За ровом є кілька рядів “зубів дракона” та ще одна мережа траншей.

Цілком імовірно, що земля між трьома лініями оборони Токмака замінована, каже Марк Канчіан з Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

“Мінні поля є стандартною частиною будь-якої оборони, і росіяни широко їх використовували протягом усієї війни”, сказав.

BBC також виявила, що три інших міста поблизу Токмака були укріплені схожим чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боєприпаси для HIMARS та багато іншого: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні

Доповнюється.