Токаєв зробив заяву про проблеми, які створили Путін і Лукашенко

Росія і Білорусь, які створюють так звану Союзну державу з єдиним політичним, військовим, економічним простором і однією ядерною зброєю на двох, становлять певну проблему для інших держав Євразійського економічного союзу.

Про це на пленарному засіданні другого Євразійського економічного форуму 24 травня заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, передає РИА Новости.

“У нас є в ЄАЕС союзна держава. Тобто у світовій політичній історії створено унікальний прецедент або феномен. Створення держави за формулою “дві країни − одна держава” з єдиним політичним, юридичним, військовим, економічним, валютним, культурним, гуманітарним простором, з єдиним союзним урядом, з єдиним союзним парламентом. І навіть ядерна зброя одна на двох зараз”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Вмирати я не збираюся”: Лукашенко зробив заяву про свою хворобу

Водночас він наголосив, що є й інший рівень інтеграції, представлений Казахстаном, Киргизстаном, Вірменією.

“І з цією реальністю нам потрібно рахуватися. Як ми будемо працювати в цих умовах − це питання концептуальне. Думаю, нам потрібно і на цьому економічному форумі обговорити цю проблему”, сказав Токаєв.

На форумі самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін на словах про ядерну зброю почали посміхатися і переглядатися.

Потім Путін щось сказав Лукашенку, той посміхнувся і обидва політики потиснули один одному руки.

Глобальна система з контролю за озброєннями знаходиться під загрозою краху через дії Росії і Китаю.

Захід повинен заново домовитися з противниками про контроль над ядерною зброєю. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на конференції, присвяченій саме цій тематиці, пише Politico.