Оборонні закупівлі в Україні переходять на модель держав НАТО – Резніков

Україна здійснюватиме оборонні закупівлі за стандартами НАТО.

Відповідну процедуру схвалив Кабінет міністрів. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков, передає Урядовий портал 24 травня.

Міністр зазначив, що покупкою озброєння та військової техніки для Сил оборони займатиметься Агенція оборонних закупівель.

“Агенція, яку ми створили 2022 року, відокремлена від апарату Міністерства, що дозволяє звести до мінімуму корупційні ризики. Це рішення робить оборонне відомство на крок ближче до імплементації стандартів та процедур НАТО”, зазначив Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині протестували український танк, який замовлять для ЗСУ

За його словами, це сприятиме ефективному використанню бюджету нашої держави. А ще дозволить скоротити терміни постачання тих товарів, яких потребують наші військові.

Заступник Резнікова Денис Шарапов зауважив, що єдина національна агенція займатиметься централізованою закупівлею товарів, робіт і послуг. Ідеться про ті, які призначені для виконання державних програм у сфері нацбезпеки й оборони.

Покупки вона здійснюватиме, посилаючись на потреби, визначені у Збройних силах України.

20 квітня в Україну вперше від початку великої війни приїхав генсек НАТО Єнс Столтенберг. У Києві він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Після візиту до Києва Столтенберг заявив, що всі країни-члени НАТО згодні з тим, що Україна має стати членом Північноатлантичного альянсу.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції.

У 2020 році Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Відмова від руху до Альянсу є ультиматумом країни-агресорки РФ.