ПЦУ перенесла дату святкування Різдва

З цього року Православна церква України відзначатиме Різдво 25 грудня за григоріанським календарем.

За рішення про зміну церковного календаря 24 травня проголосували єпископи на архієрейському соборі. Також змістяться дати інших свят, зокрема Водохреща та Дня святого Миколая, однак це не стосуватиметься Великодня, передає ТСН.

“Серед учасників собору лише один був проти переходу на новий церковний календар, ще один учасник утримався”, ‒ ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ сьогодні вирішує, чи переносити дату святкування Різдва

Напередодні митрополит Київський і всієї України Епіфаній анонсував перехід ПЦУ на новий церковний календар. Відповідне рішення ухвалили на сьогоднішньому соборі у Трапезному храмі лаври.

Формальний перехід затвердять під час помісного собору церкви 27 липня.

Перехід на новий церковний календар не буде примусовим чи обов’язковим для всіх. Парафії за власним бажанням зможуть звершувати богослужіння за старим стилем.

Планується, що вже з 1 вересня більшість християн України зможуть почати відзначати релігійні свята по-новому. Так, Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята, зокрема, Покрова (1 жовтня), Водохреща (6 січня) і Миколая (6 грудня). Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, наприклад, Трійці.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну станом на 19 квітня цього року, жодна із 273 парафій московської церкви в Києві не перейшла на релігійний бік України. Про це повідомила глава Комітету Київради з питань культури Вікторія Муха.

В Україні побільшало тих, хто святкує Різдво 25 грудня. За рік зросла кількість українців, які святкують Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%). Також тих, хто відзначає свято в обидві дати (з 18% до 25%).