Назвали країну, що єдиною не скасувала односторонні обмеження агроімпорту з України

Угорщина єдина з країн-сусідок України досі зберігає односторонні обмеження проти українського сільськогосподарського імпорту.

Єврокомісія погодила пакет заходів, який мав виконуватися після того, як держави-сусідки України скасують одноосібні дії проти аграрного імпорту. Про це на брифінгу для преси в Брюсселі заявила речниця Європейської комісії з питань торгівлі та сільського господарства Міріам Гарсіа Феррер, передає “Укрінформ”.

“Все ще є одна країна, яка не скасувала одноосібні заходи проти аграрного експорту з України. Це не обов’язково має відбиватися на українському транзиті зерна. І не стосується усього ЄС. Але ми ще у квітні запропонували пакет допомоги за умови, що односторонні заходи будуть відкликані. Країна, яка цього не зробила Угорщина”, сказала вона.

Пакет включав пряму допомогу для постраждалих фермерів у Польщі, Словаччині, Болгарії, Угорщині та Румунії.

“Ми мали презентацію цих заходів за участі різних країн ЄС 3 травня. Тоді ми обговорили пакет допомоги на 100 млн та умови його розміщення. Зараз ми все ще чекаємо на усунення певних односторонніх заходів, які були запроваджені. Лише тоді ми зможемо зробити наступний крок”, додала Феррер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бербок посперечалася з угорським колегою через Україну

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи отримала Єврокомісія лист від кількох країн-членів блоку, які висловлюють протест проти виділення допомоги п’яти країнам, речниця сказала:

“Я можу підтвердити отримання такого листа у травні, тобто цього місяця. Єврокомісія невдовзі надасть на нього відповідь. Але я не можу заздалегідь передбачати в цей момент, якою вона буде”.

На зустрічі міністрів оборони ЄС у Брюсселі 23 травня Берлін розкритикував Угорщину за блокування подальшої військової допомоги Києву.

У вівторок через позицію Будапешта міністри оборони країн-членів ЄС не змогли збільшити Європейський фонд миру до 3,5 млрд.

Угорщина пообіцяла блокувати виділення Україні наступних пакетів допомоги, якщо Київ не перегляне своє рішення щодо обмежень проти найбільшого угорського банку OTP, який внесли до переліку спонсорів війни РФ проти України.

Ця фінансова установа визнає окупацію Росією Луганська та Донецька, а також надає кредити російським військовим.