Архієреї ПЦУ сьогодні вирішують долю календарної реформи

Сьогодні, 24 травня, у Трапезній церкві Києво-Печерської лаври відбувається Архієрейський собор ПЦУ.

Там мають вирішити питання про перехід на новий календар. Водночас ієрархи переконані, що рішення буде ухвалене, повідомляє Gazeta.ua.

Йдеться про перехід на Новоюліанський календар, який майже повністю збігається з Григоріанським. Ним нині користується більшість православних церков, зокрема, Константинопольська, Грецька, Румунська та Польська. А юліанським ‒ лише Російська, Грузинська, Єрусалимська та Сербська православні церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вознесіння Господнє: значення та традиції свята

Як розповів напередодні в ефірі національного телемарафону митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко, на зібранні присутні всі єпископи, які проводили на місцях обговорення цього питання зі священниками та вірянами.

Драбинко переконаний, що рішення про перехід буде ухвалене.

“Думаю, якщо не одноголосним, то переважною більшістю буде прийнято рішення про перехід ПЦУ на Новоюліанський календар”, ‒ сказав митрополит.

Однак, за його словами, рішення про перехід на Новоюліанський календар не буде відразу обов’язковим для всіх. Якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, вони зможуть це робити.

Учасник Архієрейського собору митрополит Вінницький і Барський Симеон також впевнений, що церква перейде на новоюліанський календар. Про це він сказав перед початком собору у коментарі ВВС Україна.

“Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському”, заявив Симеон.

Планується, що вже з 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому. Так, Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята, зокрема, Покрова (1 жовтня), Водохреща (6 січня) і Миколая (6 грудня). Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, наприклад, Трійці.

Рішення про перехід ще має затвердити помісний собор ПЦУ, запланований на 27 липня 2023 року.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну станом на 19 квітня цього року, жодна із 273 парафій московської церкви в Києві не перейшла на релігійний бік України. Про це повідомила глава Комітету Київради з питань культури Вікторія Муха.

В Україні побільшало тих, хто святкує Різдво 25 грудня. За рік зросла кількість українців, які святкують Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%). Також тих, хто відзначає свято в обидві дати (з 18% до 25%).