Австрія застерегла від російської загрози й оцінила шанси України на вступ у ЄС

Росія становитиме загрозу для світу навіть після закінчення війни. Країни Заходу продовжать контактувати з Російською Федерацією на міжнародних майданчиках, зокрема в рамках ОБСЄ та ООН.

Водночас політичне керівництво РФ має бути притягнуте до відповідальності за воєнні злочини проти України, заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг, передає Welt.

“Росія не зникне з карти. Це найбільший географічний сусід ЄС і найбільша ядерна держава на планеті. Москва сидить за столом переговорів у багатьох міжнародних організаціях і є, наприклад, важливим гравцем у реалізації глобальних кліматичних та екологічних цілей. Ми повинні продемонструвати чітку перевагу у судовому переслідуванні воєнних злочинів РФ в Україні та у притягненні політичних лідерів до відповідальності. Але Захід має продовжувати говорити з Росією”, сказав він.

Шалленберг упевнений, що Москва не дотримуватиметься підписаних у майбутньому документів щодо миру й надалі становитиме загрозу. Саме тому Україна потребує західних гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Латвія застерегла Європу від нових “сюрпризів” РФ

“Я не очікую, що до кінця цього десятиліття політична система РФ та керівництво Кремля суттєво зміняться. Нам доведеться змиритися з тим фактом, що наші відносини з Росією залишаться проблемними через відсутність найважливішого активу: довіри. У майбутньому Захід і я також маю на увазі Україну не зможе покладатися на те, що Російська Федерація справді дотримуватиметься підписаних договорів. Росія залишиться загрозою на довгі роки”, наголосив політик.

Україна має стати частиною Європейського Союзу як тільки будуть виконані всі необхідні вимоги. Очільник австрійського МЗС додав, що умови переговорів про вступ до ЄС для всіх країн, зокрема України, Молдови та шести країн Західних Балкан мають бути однаковими:

“Буде фатальним знаком, якщо Україна та Молдова перейдуть на швидкісну смугу, а країни Західних Балкан залишилися на жорсткому плечі. Це може поставити під загрозу стабільність і ще більше посилити вплив Китаю, Росії та Туреччини”.

В Австрії між президентом Александром Ван дер Белленом та міністеркою оборони Клавдією Таннер виник конфлікт щодо підтримки України. Міністерка оборони Австрії відмовляється надати Києву допомогу із розмінування, посилаючись на австрійський нейтралітет.

Водночас Австрія приєдналася до групи, яка готує створення спецтрибуналу щодо агресії Російської Федерації проти України, заявив Володимир Зеленський.

1 лютого президент Австрії Александр Ван дер Беллен прибув до Києва, після чого вирушив до Бучі Київської області. Це перша його поїздка за кордон після початку другого президентського терміну.

Австрійський лідер у Києві провів переговори з президентом України. Під час зустрічі президенти обговорили питання енергетики, економіки, гуманітарної співпраці, розвитку українських громад.