“Україна змогла переконати Захід” – хто може стати наступним після Бєлгорода

Бійці “Російського добровольчого корпусу” та легіону “Свобода Росії” продовжують операції на території прикордонних російських областей. Україна змогла переконати Захід, що необхідно перенести війну на територію противника. Навіть у такому гібридному форматі це розхитуватиме Росію. І, можливо, ще й її союзників. Це стане у нагоді для контрнаступу Збройних сил України. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Тарас Загородній.

“Це було узгоджено з Заходом. Такі акції були раніше, але не такі ефективні. Досить яскрава була 2 березня у Брянській області (тоді російські ЗМІ почали писати про проникнення ДРГ. – Gazeta.ua). Я впевнений, що після неї пішли переговори із Заходом. Переконували, що необхідно перенести війну на територію противника. Навіть у такому гібридному форматі це розхитуватиме Росію і підриватиме авторитет Путіна. Це дискредитація російської армії та її керівництва. Це відволікатиме ресурси, які тепер росіяни будуть змушені перекидати у прикордонні райони. Що дозволяє більш ефективно використати українські війська для контрнаступу на нашій території”, сказав Загородній.

Це створює точки нестабільності безпосередньо в Росії, додав політолог.

“Не думаю, що йдеться саме про захоплення населених пунктів. Потрібно створювати відчуття, що ці бійці є скрізь. В одному регіоні поставили прапор, пішли в інший. Це створить відчуття паніки у росіян. У довгостроковій перспективі це створює передумови для громадянської війни. Це нагадує тактику німців у 1917-му. Щоб вибити Російську імперію з війни туди надіслали Леніна. Наше завдання стимулювати цих Лененів. Одним з них може стати Пригожин. Нам треба, щоб Росія обвалилися з середині, а її армія на території України”, наголосив Загородній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Створюються передумови для громадянської війни” як прорив у Бєлгородській області допоможе Україні

Російська влада не очікувала такого нахабства, пояснив політолог.

“Раніше не застосовували техніку а тепер там вертольоти, БТР. Бійці зайшли фактично у райцентр у глибину території противника. Це шок для росіян. Але також і для Лукашенка. Бо таке саме може повторитися на його території. А “Полк Калиновського” значно більше по кількості і більш вмотивований. Це повністю змінює парадигму війни. Росія вимушена захищатися на власній території. А вони на це не розраховували. Це підриває авторитет керівництва Росії як військового, так і політичного. І тепер такі рухи можуть виникати у різних регіонах Росії. І ми повинні це підтримувати. Бо це все має накопичувальний ефект і створює відчуття присутності українців скрізь. Це помножує власну російську параною, яку вони розгорнули. І це все створює нестабільність путінської влади”, уточнив Загородній.

У Бєлгородській області Росії продовжується “контртерористична операція”. Тамтешній губернатор Вʼячеслав Гладков заявив про поранених і закликав місцевих поки не повертатися додому.

Це реакція на спецоперацію бійців “Російського добровольчого корпусу” та легіону “Свобода Росії”, що складаються з громадян РФ, які воюють в Україні проти окупаційної армії. Вони проникли у прикордонні села країни-агресорки: Безлюдівку Бєлгородської області, Чуровичі Брянської області та Любимівку Курської області. Багато росіян втекли від вибухів, що почалися в російських селах та містах.