“Створюються передумови для громадянської війни” – як прорив у Бєлгородській області допоможе Україні

У Бєлгородській області Росії продовжується “контртерористична операція”. Тамтешній губернатор Вʼячеслав Гладков заявив про поранених і закликав місцевих поки не повертатися додому.

Це – реакція на спецоперацію бійців “Російського добровольчого корпусу” та легіону “Свобода Росії”, що складаються з громадян РФ, які воюють в Україні проти окупаційної армії. Вони проникли у прикордонні села країни-агресорки: Безлюдівку Бєлгородської області, Чуровичі Брянської області та Любимівку Курської області. Багато росіян втекли від вибухів, що почалися в російських селах та містах.

Що відбувається в РФ у матеріалі Gazeta.ua.

Хто такі легіон “Свобода Росії” та РДК

Це військові підрозділи, сформовані із російських громадян, які виявили бажання захищати Україну від вторгнення РФ. Легіон формувався з березня 2022 року. У нього увійшли колишні російські військові, які здалися в полон та інші росіяни.

“Російський добровольчий корпус” з’явився у серпні. До нього набирали громадян РФ, які проживають в Україні та інших державах. Обидва підрозділи беруть активну участь у відбитті агресії РФ.

У мережі розійшлися відео з людьми у військовій формі та жовтими пов’язками біля фельдшерського пункту у Любечанах

Це не перша спроба почати звільнення Росії. У березні цьогоріч РДК здійснив перший рейд у прикордонні села Сушани та Любечани Брянської області. Зокрема, у мережі розійшлися відео з людьми у військовій формі та жовтими пов’язками біля фельдшерського пункту у Любечанах та на фоні поштового відділення. Тоді повідомляли про перестрілку. Згодом група вийшла з російської території.

6 квітня 2023-го бійці РДК вдруге проникли в Брянську область. Вони опублікували відео розмови з місцевим жителем: представники РДК запитували, у якому селі перебувають. Чоловік відповів, що знаходяться у російському Случовську.

“Росіяни звільняють Росію”

У ніч на 22 травня з’явилася інформація про проникнення те територію РФ росіян, які воюють за Україну. На ранок почали з’являтися відео з вертольотами над російськими містами, вибухами і сиренами. Опублікували фото з першими прапорами вільної Росії над звільненими від путінського режиму територіями.

“Боротьба громадян Росії проти незаконної влади і узурпатора Володимира Путіна”, так пояснили ситуацію в Росії в Головному управлінні розвідки Міноборони.

Продовжували з’являтися відео з вибухами та росіянами, які нібито намагаються прорватися у сховища

У мережі з’явилися відео ймовірних ударів по контрольно-пропускному пункту на кордоні у Грайворонівському районі Бєлгородської області. На одному з них видно, як на контрольно-пропускний пункт в’їжджає танк під прапором України.

Також з’явилося відео, ймовірно, зняте в самій будівлі КПП. На ньому видно тіло вбитого військовослужбовця. Станом на 15:00 22 травня Легіон і РДК заявили, що зайняли населені пункти Козинка і Гора-Поділ Бєлгородської області та почали штурм населеного пункту Грайворон. У цей час продовжували з’являтися відео з вибухами та росіянами, які нібито намагаються прорватися у сховища, але ті закриті на замок. Тож людям доводилося виламувати двері.

Пізніше з’явилася інформація про падіння вертольоту поблизу населеного пункту Прохорівка за 100 км від кордону з Україною. Російські рятувальники нібито об’їхали три поля в районі ймовірного місця падіння, але не виявили уламків. У той же час у мережі поширили відео з густим чорним димом. Вказувалося, що він піднявся саме через катастрофу вертольота.

Спільна операція “Свободи Росії” та РДК спрямована на створення “смуги безпеки”

Представник ГУР МО Андрій Юсов наголосив, що це “внутрішній конфлікт”, а українські Сили оборони займаються звільненням виключно власних земель. Юсов заявив, що спільна операція “Свободи Росії” та РДК спрямована на створення “смуги безпеки”. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Україна спостерігає за операцією Російського добровольчого корпусу в Бєлгородській області, але не має до цього безпосереднього стосунку.

Начальник ГУР МО України генерал-майор Кирило Буданов звернувся до російських військовослужбовців і закликав їх здаватися в полон, тому що “буде ще гірше”.

“Уже понад рік кремлівський режим не може досягти жодної мети, поставленої на початку вторгнення в Україну. Я звертаюся до російських військових, до тих, кому пощастило вижити в м’ясних штурмах і розбитих окопах буде ще гірше. У вас є вибір – померти або врятувати своє життя”, заявив Буданов.

Російська влада мовчала весь ранок

Російська влада мовчала про події у Бєлгородській області весь ранок. Губернатор Гладков спочатку говорив про “інформаційну атаку”, але пізніше заявив про те, що нібито зайшла “українська диверсійно-розвідувальна група”. Російському диктатору Володимиру Путіну доповіли про це у другій половині дня. Почалася евакуація росіян.

Російська влада оголосила режим контртерористичної операції

Тільки надвечір у регіоні оголосили режим контртерористичної операції. Вони тривають і досі. Режим КТО передбачає такі можливі обмеження:

безперешкодне проникнення силовиків у будь-які приміщення, контроль обміну інформацією та відключення зв’язку;

тимчасове виселення людей та заборона руху транспорту, посилення охорони громадського порядку, критичної інфраструктури та інших важливих об’єктів, зупинка небезпечних виробництв;

У Бєлгородській області РФ почалася евакуація на об’єкті “Бєлгород-22”, де росіяни зберігають боєзапаси для ядерного озброєння. Є інформація, що саме на цьому об’єкті Росія зберігала частину своїх боєзапасів для ядерного озброєння, за даними ГУР.

На ранок у telegram-каналі легіон “Свобода Росії” повідомили, що “зустріли світанок на звільненій території”. На каналі РДК також продовжили публікувати фото і відео з території Росії. Зокрема, населеного пункту Любимовка Костромської області. Показали і відео з захопленим російським БТРом.

“Боротьба продовжується”, написали бійці РДК.

Після обіду 23 травня з’явилася реакція Кремля на події, які розгорнулися в прикордонних населених пунктах. Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив про “глибоку стурбованість” тим, що відбувається.

“Нам треба, щоб Росія обвалилися з середини, а її армія на території України”

Тарас Загородній, політолог:

“Це було узгоджено з Заходом. Такі акції були раніше, але не такі ефективні. Досить яскрава була 2 березня у Брянській області (тоді російські ЗМІ почали писати про проникнення ДРГ. – Gazeta.ua). Я впевнений, що після неї пішли переговори із Заходом. Переконували, що необхідно перенести війну на територію противника. Навіть у такому гібридному форматі це розхитуватиме Росію і підриватиме авторитет Путіна. Це дискредитація російської армії та її керівництва. Це відволікатиме ресурси, які тепер росіяни будуть змушені перекидати у прикордонні райони. Що дозволяє більш ефективно використати українські війська для контрнаступу на нашій території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росія намагається сформувати новий армійський корпус” що відбувається у Бахмуті

Це також створює точки нестабільності безпосередньо в Росії. Не думаю, що йдеться саме про захоплення населених пунктів. Потрібно створювати відчуття, що ці бійці є скрізь. В одному регіоні поставили прапор, пішли в інший. Це створить відчуття паніки у росіян. У довгостроковій перспективі це створює передумови для громадянської війни. Це нагадує тактику німців у 1917-му. Щоб вибити Російську імперію з війни туди надіслали Леніна. Наше завдання стимулювати цих Лененів. Одним з них може стати Пригожин. Нам треба, щоб Росія обвалилися з середині, а її армія на території України.

Росія вимушена захищатися на власній території

Російська влада не очікувала такого нахабства. Раніше не застосовували техніку а тепер там вертольоти, БТР. Бійці зайшли фактично у райцентр у глибину території противника. Це шок для росіян. Але також і для Лукашенка. Бо таке саме може повторитися на його території. А “Полк Каліновського” значно більше по кількості і більш вмотивований. Це повністю змінює парадигму війни. Росія вимушена захищатися на власній території. А вони на це не розраховували. Це підриває авторитет керівництва Росії як військового, так і політичного. І тепер такі рухи можуть виникати у різних регіонах Росії. І ми повинні це підтримувати. Бо це все має накопичувальний ефект і створює відчуття присутності українців скрізь. Це помножує власну російську параною, яку вони розгорнули. І це все створює нестабільність путінської влади”.

Російська машина не очікувала таких потрясінь

Павло Лакійчук, військовий експерт:

“Вчорашні події це добре для Росії. Бо по-суті росіяни повстають зі зброєю у руках проти тоталітарного режиму Путіна. Звісно, російська машина не очікувала таких потрясінь. А саме це сталося для Московії. Путін з Пригожиним буквально вчора збиралися святкувати “взяття Бахмута”. Звісно, це шок. Там справжній переляк.

Терорист Грікін ще кілька днів тому кричав, що українці готуються до наступу на бєлгородському напрямку. А там до Москви зовсім поруч. І може бути, що у комплексі з тим, що відбулося, у Кремлі серйозно поставилися до цих заяв. А сил і засобів на території Росії недостатньо для організації оборони. Вони бачили, що світ стримує Україну і вимагає діяти тільки на своїй території. А тепер мають шок. І наслідком цього буде не тільки евакуація складів тактичної зброї під Бєлгородом. Це примушує міняти структуру оборони державного кордону та переміщувати війська на полі бою. Це добрий знак для нас напередодні нашого контрнаступу.

Противник буде накопичувати свої сили, відтягуючи з інших гарячих напрямків

Навряд чи це це змінить обстріли з тих же С-300 по прифронтових містах. Ствольна і реактивна артилерія продовжить бити по Харківщині, Сумщині, іншим прикордонним містам. Про створення зони безпеки такими силами поки не йдеться. Але противник буде накопичувати свої сили, відтягуючи з інших гарячих напрямків. Зокрема, зі сходу. Росії важко і в неї недостатньо сил”.