Президент Бразилії образився на Зеленського. В ОП прояснили ситуацію

Зустріч президента України Володимира Зеленського з бразильським лідером Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою в столиці Японії не відбулася через неспівпадіння графіків.

Водночас вона можлива в майбутньому, заявив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, передає “Радіо Свобода”.

“Нічого з президентом Бразилії не сталося. У дипломатії є таке поняття, як неспівпадіння графіків. От це і відбулося. З огляду на те, що президент України перебував в Японії менше доби. Не знаю, скільки часу перебував президент Бразилії, але, безумовно: і президент Зеленський хотів зустрітися. Очевидно, і президент Бразилії мав такий намір. Але не вийшло”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бербок посперечалася з угорським колегою через Україну

Жовква додав, що в Україні знають про мирні пропозиції Бразилії та ініціативи її президента:

“Нещодавно у Києві був представник да Сілви. Думаю, що з’явиться і нагода на відповідних міжнародних майданчиках поговорити про те, як Бразилія бачить насправді те, що відбувається в Україні. Якщо ця країна висуває відповідні мирні пропозиції, вона має розуміти, що ці пропозиції мають лягати в основу чи бути частиною українського плану, української формули миру Зеленського”.

За повідомленнями бразильської преси, зокрема, видання Globo, президент Бразилії образився на президента України за те, що той не зміг зустрітися з ним на саміті G7 у Хіросімі. Зеленський під час пресконференції заявив, що зустрічі з бразильським колегою завадив щільний розклад.

Президент Бразилії змінив свою риторику щодо повномасштабної війни в Україні, яку торік 24 лютого розв’язала Російська Федерація. Після негативної реакції Заходу бразильський лідер пом’якшив свої коментарі, а під час візиту до Португалії та Іспанії засудив порушення Росією територіальної цілісності України. Зміну позиції пов’язують із бажанням Лули залучити інвестиції з ЄС.

10 травня Лула да Сілва вкотре заявив про своє бажання виступити посередником у мирних переговорах між Україною та Російською Федерацією. Бразильський лідер хотів обговорити це питання на саміті країн G7 у Японії.