Рейнджери розстріляли із засідки найромантичнішу пару злочинців

23 травня 1934-го біля хутора Сейлз у США рейнджери із засідки розстріляли авто, у якому їхали 24-річна Бонні Паркер і 25-річний Клайд Берроу. Це поклало край діяльності найбільш романтизованої пари убивць і грабіжників.

Бонні Паркер і Клайд Берроу були родом зі штату Техас. Познайомилися 1930 року в Далласі в будинку спільної знайомої. Як казала Бонні, зразу закохались одне в одного. На той час 21-річного Клайда уже кілька разів заарештовували за дрібні крадіжки й викрадення авто, а на рік молодша Бонні працювала офіціанткою в кафе. Рано втративши батька, вона з матір’ю, братом і сестрою переїхала в дім діда біля Далласа. Попри крайню бідність Бонні добре вчилась у школі, була поетичною і романтичною. Закохавшись у 15 років, кинула навчання і вийшла заміж. Але шлюб виявився невдалим, чоловік не мав постійної роботи, перебиваючись заробітками, і Бонні довелось самій заробляти.

Натомість Клайд, виходець із багатодітної фермерської родини, з підліткового віку мав проблеми з законом. 1930-го був засуджений за кілька крадіжок. Тюрма сильно на нього вплинула. Перебуваючи за ґратами, убив іншого в’язня, який не раз його сексуально домагався. Це перетворило Клайда на озлоблену й жорстоку людину.

Після його звільнення з в’язниці 1932 року Бонні одразу ж приєдналася до його банди, яка грабувала заправки й магазини. Вже через два місяці їх схопили за підозрою в пограбуванні, однак звільнили за браком доказів. У тюрмі Бонні почала писати вірші, завдяки яким сьогодні відома її романтична історія. Вийшовши на волю, Клайд став ще агресивнішим – убивав за найменшої підозри на небезпеку, грабував провінційні магазини, банки й заправки. За два роки його банда здійснила понад 100 грабежів і вбила щонайменше 13 осіб, зокрема дев’ятьох поліцейських.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер Гай Річі запросив українців на свій фільм

Рятуючись від переслідувань, банда сховалась у містечку Джоплін. Та галасливе життя в глушині, машини з реєстрацією іншого штату викликали підозру сусідів. 13 квітня 1933-го місцева поліція безрезультатно спробувала заарештувати їх. У будинку, де жили, виявили сотні фото, на яких Бонні й Клайд театрально позують на тлі машин зі зброєю в руках. Частина знімків потрапила в пресу й завдяки привабливості Бонні перетворила бандита Клайда на романтичного героя, а їх обох на відому на всю країну закохану шалену пару.

Обоє потрапили в засідку 23 травня 1934 року на сільській дорозі біля містечка Сейлз, де їх авто розстріляли рейнджери. Зі 167 куль 17 влучили в Клайда і 26 у Бонні. В машині знайшли багато зброї, кілька тисяч патронів і 15 номерних знаків різних штатів. Біля авто із загиблими швидко зібралось багато роззяв, які намагалися бодай щось взяти з місця події як сувенір. Рейнджери не впоралися з натовпом і люди зрізали закривавлені пасма волосся Бонні, порізали її сукню, намагалися відрізати палець і вухо Клайда, відламували шматки авто.

Всупереч бажанню Бонні її та Клайда поховали нарізно 25 і 26 травня на різних кладовищах у Далласі. Сім’я Паркер була проти того, щоб їх ховали разом. На похоронах були понад 20 тис. людей.