Російські війська в Бахмуті опинилися під загрозою – ISW

Російські збройні формування опинилися у Бахмуті на Донеччині у небезпечному становищі.

Водночас російська пропаганда та військові блогери майже не розповідають про це, а святкують “перемогу”, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

“Перебільшена увага до заяв про перемогу в Бахмуті відвертає увагу від того хисткого становища, в якому опинилися російські військові в Бахмуті і навколо нього”, зазначили аналітики.

За їхніми оцінками, українські сили отримали можливість розпочати подальші контратаки на вже ослаблені фланги.

“Російські військові в Бахмуті перебувають у вразливому становищі особливо тому, що їх наступальні дії у цьому районі, ймовірно, досягли кульмінації, що дало українським силам можливість розпочати подальші контратаки на вже ослаблені фланги Бахмута”, кажуть експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результат боїв за Бахмут стане відомим лише після українського контрнаступу WSJ

На думку ISW, додатковий ризик для росіян становить і оголошене засновником приватної військової компанії “Вагнер” Євгеном Пригожиним виведення його частин із Бахмута в тил протягом кількох днів.

Міністерству оборони Росії у разі відходу “вагнерівців”, можливо, доведеться “затикати” цю ділянку погано навченими та екіпірованими звичайними частинами, як ті, що відступили зі своїх позицій під час оборони від українських контратак раніше в травні, пише ISW.

Водночас російський інформаційний простір здебільшого ігнорує цю небезпеку.

20 травня Євген Пригожин виклав відеоролик із новою заявою про нібито повне захоплення Бахмута. Українське Міноборони одразу спростовувало заяву ватажка ПВК.

21 травня Reuters поширив новину, що президент Володимир Зеленський нібито підтвердив втрату Бахмуту. Його прессекретар Сергій Никифоров заперечив це. Насправді український лідер, на полях саміту G7 у Японії, спростував заяву ворога про взяття Бахмута.

Того ж дня заступниця міністра оборони Ганна Маляр розповіла, що українські захисники взяли Бахмут в напівоточення, що дає змогу знищувати окупантів. Вона нагадала, що українці зберігають контроль над промисловими та інфраструктурними об’єктами та приватним сектором Бахмута у районі “Літак”.