Бербок посперечалася з угорським колегою через Україну

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вступила у конфлікт із колегою з Угорщини Петером Сіярто через блокування Україні допомоги Будапештом.

Суперечка сталася у понеділок під час закритої зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу у Брюсселі, повідомляє Politico з посиланням на чотирьох дипломатів.

“Коли Сіярто повторив вимогу Будапешта до Києва зняти санкції з угорського банку OTP для розблокування допомоги Україні, Бербок відповіла, що ця фінансова установа визнає окупацію Росією Луганська та Донецька, а також надає кредити російським військовим”, пише видання.

Деякі дипломати та міністри ЄС 22 травня також публічно виплеснули свої почуття, закликаючи Угорщину відокремити свої суперечки з Україною від спроби блоку схвалити більше військової допомоги та санкцій.

Швеція та Естонія також почали тиснути на Угорщину під час зустрічі. Вони стверджували, що Євросоюз не повинен зупинятися на подальших санкціях, спрямованих на придушення обходу, і наданні додаткової військової допомоги Києву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Бразилії образився на Зеленського

Після зустрічі високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель, пообіцяв подолати розбіжності. Представники ЄС заявили, що очікують, що Боррель також зв’яжеться з Україною, щоб обговорити питання “спонсорів війни”.

Міністри оборони ЄС обговорять військову підтримку України на зустрічі 23 травня.

Поведінка Угорщини та її стосунки з Росією не відповідають статусу союзника НАТО. Президент Володимир Зеленський сказав про це в інтерв’ю фінським, шведським, данським і норвезьким журналістам. На думку глави держави, союзники НАТО не можуть підтримувати країну, яка називає Альянс ворогом.