ЗСУ розповіли про поточну ситуацію на передовій

Розпочалася 454-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, повідомив уранці 23 травня Генеральний штаб Збройних сил України у Facebook. Там відбулось понад 30 бойових зіткнень.

“В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут і Мар’їнка. На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто-фортецю тривають. На Мар’їнському напрямку відбито численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Новокалинового, Сєверного, Водяного та Первомайського”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза дуже висока: Генштаб попередив українців про небезпеку

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки Харківської області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. На Лиманському напрямку окупанти також вели безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється.

Водночас авіація ЗСУ за минулу добу завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також два по його зенітно-ракетним комплексам.

“Наші захисники протягом минулої доби знищили чотири крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555, російський ударний вертоліт Мі-24, 23 ударних дронів Shahed та дев’ять ворожих розвідувальних БпЛА. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили чотири пункти управління ворога, три райони зосередження озброєння та військової техніки, чотири склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів, радіолокаційну станцію та три станції радіоелектронної боротьби російських окупантів”, звітує Генштаб.

Збройні сили України ведуть бої за захоплення висот на північ та південь від Бахмута Донецької області. У самому місті-фортеці українські воїни утримують укріпрайон.

Ситуація на Луганщині та у Харківській області залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донбасі тривають.

22 травня російські окупанти продовжили обмежені наземні атаки на Куп’янському напрямку в Херсонській області. Вели безуспішні наступальні дії в напрямку Масютівки за 13 км на північний схід від Куп’янська.