Звідки беруться сльози та через що вони можуть стати дуже солоними

У всіх рідинах нашого організму є трохи солі. Вона необхідна для проведення електрики та, відповідно, скорочення м’язів та роботи мозку.

Кількість солі в рідинах організму (таких як сльози, піт і слина) приблизно така сама, як кількість солі в крові трохи менше 1%, або близько двох чайних ложок солі на літр.

На 99% сльози складаються з води, а решта це неорганічні речовини, серед яких є хлорид натрію, більш відомий нам як кухонна сіль. За словами дослідників, саме цей компонент і надає сльозам солоного смаку.

Незважаючи на те, що сльози солоні, ця сіль не щипає очі, тому що її концентрація дуже мала. За антибактеріальні властивості сліз відповідає речовина лізоцим, яка за кілька хвилин здатна знищити до 95% небезпечних бактерій.

До речі, не всі сльози насправді солоні. Деякі з них бувають гіркими, а не деякі прісними. Це залежить від того, який саме вид сліз виділяють ваші очі, або якщо точніше слізна залоза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як часто потрібно мити волосся: відповідь вас здивує

Які бувають види сліз

Усього слізна залоза може виробляти три типи сліз, причому всі вони мають різний склад:

Базальні. Вони зберігають зволоженість очей та протистоять мікробам;
Рефлекторні. Ці сльози утворюються, коли очам потрібно прибрати якийсь сторонній предмет, наприклад, піщинку або вію;
Емоційні. Тут все просто, це сльози, що виникають від смутку чи щастя.

Зупинимося саме на емоційних сльозах.

Коли нас переповнюють емоції, основний потік виробленої рідини по каналах стікає у слізний мішок і стікає у внутрішній куток ока. Частина рідини залишається всередині та стікає у слізно-носові протоки, де їх вбирає носова порожнина, тому під час емоцій рідина не лише виділяється з очей, але й збільшується виділення слизу з носа.

Чому сльози можуть стати дуже соленими

Іноді здається, що сльози наче стають більш солоними та можуть навіть викликати подразнення очей і ніжної шкіри обличчя. Це і справді можливо, коли людина чимось сильно засмучена. А все тому, що серцебиття пришвидшується, зростає пульс, автоматично посилюється робота надниркових залоз і щитовидної залози.

Організм отримує сильне навантаження, виділяється адреналін, який разом з іншими процесами впливає на “смак” сльози, додаючи їй гірчинки. Отриманий розчин і справді є досить концентрованим, тож може викликати роздратування слизових оболонок чи шкіри.

Багато хто з вас напевно занурює зубну щітку у воду перед тим, як приступити до чищення зубів.

Але виявляється, цього робити не треба. Експерти розповіли виданню Sante Plus, чому щітка має бути сухою.

На думку експертної групи стоматологів, сухе чищення зубів набагато ефективніше видаляє зубний наліт та камінь. Більше того, саме таким чином можна позбутися неприємного запаху з рота.