День Героїв: історія свята, вітання та листівки

Українці 23 травня відзначають День Героїв. Свято, поки що, не державне, але започатковане воно ще у 1941 році з ініціативи Організації українських націоналістів (ОУН).

Спочатку українських героїв вшановували в підпіллі та в діаспорі, а після відновлення державності свято поступово набувало популярності в Україні. Історію Дня героїв нагадує Gazeta.ua.

Саме 23 травня 1938 року в нідерландському Роттердамі співробітник НКВС Павло Судоплатов підірвав засновника й лідера ОУН Євгена Коновальця. Окрім того, 3 травня 1924 року помер ідеолог українського націоналізму Микола Міхновський. А 25 травня 1926 року в Парижі загинув отаман УНР Симон Петлюра.

Заходи з нагоди Дня Героїв у мирні часи проходили протягом тижня, на який припадає свято. Вшановують всіх героїв України, які у різні часи боронили суверенітет та відстоювали волю українського народу.

Нині, у час нової великої війни за українську державність, День Героїв набуває особливого змісту. Варто привітати й подякувати всім, хто зі зброєю в руках б’ється проти російських загарбників. А також вшанувати героїв, які віддали життя за Україну.

Привітання з Днем Героїв у листівках

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Травневі свята 2023: що відзначаємо і скільки будемо відпочивати

Привітання з Днем Героїв у віршах

Повертайся, будь ласка, живим.

Я прошу не багато, й не мало.

Кожен вечір молюсь всім святим

Щоб нещастя тебе не спіткало.

Щоби Янгол закрив от біди,

Над тобою розправивши крила,

І шоб куля лихої орди

Не побачила, не зачепила.

Ясним ранком, та днем дощовим,

Я шепочу у синєє небо:

Повертайся, будь ласка живим,

Батьківщина чекає на тебе.

***

Я дивлюсь на світлини бійців,

Щирі посмішки, втомлені очі,

Сиві скроні та безліч рубців…

А мій розум сприйняти не хоче:

Це не сон, не синдром маячні,

Ця війна не в далекій країні,

Не в Іраку чи десь там в Чечні,

А в вишневій моїй Україні.

Саме зараз її вояки

Схід країни від зла захищають,

Б’ються на смерть мої земляки,

Кров’ю землю святу поливають.

Щоб країна ввійшла в майбуття

Вільна, сильна, без чвар та війни.

Віддають саме цінне -життя,

України найкращі сини!

***

Воїне, лицарю славний,

Ти зброю тримаєш в руках,

Щоб на нашу країну-державу

Злий не зазіхав ворог.

Будь мужній і будь достойний

Ти слави своїх батьків,

Відважний вкраїнський воїне,

Нащадку славних козаків!

Привітання з Днем Героїв у прозі

З Днем Героїв України! Хай на нашій рідній землі, освяченій кров’ю Героїв, знову запанує мир і злагода. Зичимо добра кожній родині, а нашій державі процвітання, сили й слави!

***

День Героїв, це свято величі духу українських вояків борців за волю України і є символом незборимості Української Нації. Ми даруємо щиру вдячність та пошану тим, хто без вагань поклав своє щире синівське серце до ніг Матері-України, чий героїчний чин став прикладом для майбутніх поколінь.

***

Зі справжнім, щирим, красивим і мужнім святом з Днем Героїв! Від щирого серця вітаю! Неможливо висловити кількома словами ступінь душевної подяки та безмірної поваги до героїчних людей. Хочеться побажати лише найдобріших миттєвостей, тільки найтепліших і найрадісніших зустрічей, та успішного продовження шляху!

Вознесіння Господнє відзначається через 40 днів після Великодня. Відтак цього року християни східного обряду святкують його 25 травня. Церква вважає, що саме цього дня Ісус Христос у плоті вознісся на небо. Про значення та традиції цього свята нагадує Gazeta.ua.

Велике християнське свято Трійці в Україні відзначають на 50 день після Великодня. Оскільки Великдень цього року припав на 16 квітня, то Трійцю віруючі західного обряду будуть святкувати 28 травня, а православні ‒ 4 червня.