“Так не робив ніхто” – в чому полягають успіхи української ППО

Українські військові навчилися використовувати західні техніку так, як цього ніхто не робив. Завдяки цьому Сили Протиповітряної оборони мають великі успіхи. Тому що техніка сама по собі не воює. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Іван Киричевський, військовий експерт.

“Ефективне застосування західної техніки нашими силами полягає в тому, що ми навчилися її застосовувати так, як ніхто до нас не робив. Маємо непересічний бойовий досвід. Але ми готувалися. Вчитися збивати крилаті ракети наші зенітики почали ще під час навчань у 2021-му році. За допомогою комплексів “Бук” тренувалися збивати імітатори крилатих ракет. Безпосередньо дані як боротися з ракетами Х-55, Х-101, “Калібр” наші військові льотчики отримали або за декілька днів до повномасштабного вторгнення, або у перші дні. 15 місяців повномасштабної та ще рік до неї, коли наші військові вчилися, дає свої результати”, сказав Киричевський.

Сама техніка сама по собі нічого не прискорить, додав експерт.

“Звісно, західні зенітно-ракетні комплекси мають вищу ефективність, ніж радянські зразки, і це має значення. Особливо у плані продуктивності. Але до 2022-го року було небагато прикладів, коли хтось намагався збивати крилаті ракети. Це були локальні конфлікти, в результаті яких пояснили, якщо вдається збивати 10-15 відсотків крилатих ракет, то це вже добре. А наш приклад показує, що завдяки західній техніці та радянській, яку вдалося зберегти, маємо кращі результати. Техніка сама по собі нічого не прискорить. Питання, наскільки в особового складу відбувається ефективне навчання. Тому що освоювати західну техніку йдуть не нульові бійці, а ті, хто має досвід. Беруть досвідчені екіпажі, які знають добре роботу радянської техніки. І за рахунок вже набутих навичок люди швидше розбиралися в роботі західних ЗРК. Сама по собі техніка не працює. І ми бачимо, як на це спіймалися росіяни. Вони вважали, що варто лише створити хорошу техніку з гарними характеристиками. Але не продумувати формат її застосування. Це не допомогло. Головну роль грають люди. А характеристики техніки без вміння людини можуть нівелюватися”, пояснив Киричевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ракетні атаки триватимуть довго” як українська ППО стала потужною та що у росіян ще на озброєнні

Окупанти знайшли таку ракету, яку можна застосовувати масовано і для прикриття від якої не вистачає засобів, наголосив експерт.

“Щодо прифронтових міст, які страждають від російських С-300 та С-400, на жаль, окупанти знайшли таку ракету, яку можна застосовувати масовано і для прикриття від якої не вистачає засобів. Вони тренувалися стріляти по наземних цілях ще за війни в Афганістані з комплексу “Луна-М”. Ніша такої некерованої ракети, яку треба метати буквально кудись незрозуміло куди, лишилася. Тому вони адаптували С-300 для стрільби по наземним цілям. Проблема в тому, що результативних засобів протидії цьому може не бути, навіть якщо взяти весь запас техніки наших союзників. Тому що ніхто не міг здогадатися, що Росія піде на таке варварство як стріляти зенітними ракетами по наземним цілям. І єдиним порятунком тут, найімовірніше, стане фізичне просування фронту”, уточнив Киричевський.

В Україні нині недостатньо засобів для ураження балістичних ракет, які росіяни випускають по містах та об’єктах критичної інфраструктури. Тому українську протиповітряну оборону потрібно посилювати. Про це в ефірі національного телемарафону сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.