Запорізьку АЕС підключили до живлення від української енергосистеми

Лінію електропередачі, яка живить Запорізьку атомну електростанцію, відновлено.

Станція переходить на живлення від української енергосистеми. Про це повідомили у пресслужбі Укренерго.

У компанії зазначили, що всупереч ранковій атаці Росії енергосистема України працює стабільно, виробленої електроенергії вистачає для покриття потреб споживачів.

“На жаль, енергетична інфраструктура таки зазнала пошкоджень. В Дніпровському регіоні були пошкоджені високовольтні лінії 330-750 кВ, що призвело до відключення однієї з потужних електростанцій у регіоні, а також низки підстанцій Укренерго та операторів систем розподілу (обленерго). Внаслідок цього були знеструмлені споживачі у Запоріжжі. Енергетики вже відновили енергопостачання за резервними схемами. Видача потужності електростанції поступово відновлюється”, ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців закликали знову економити світло

В Укренерго нагадали, що Запорізька АЕС 22 травня уже всьоме з моменту захоплення окупантами втратила живлення від енергосистеми і працювала від дизель-генераторів.

“Росіяни створюють ядерну та радіаційну небезпеку у зоні АЕС. Укренерго доклало максимум зусиль і відновило живлення атомної станції від української енергосистеми”, ‒ йдеться у повідомленні.

У компанії також повідомили, що попри російські атаки у нічні години при зниженому споживанні триває експорт електроенергії у Молдову та Польщу. Імпорту в Україну нині немає.

“Зараз електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але для збереження балансу в вечірні години необхідно ощадливе споживання електроенергії. Просимо перенести використання електроенергії з вечірніх годин (19:00 до 22:00) на ранок, день, або ніч”, ‒ наголошують в Укренерго.

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) 22 травня сталося вимкнення електроенергії. Окупаційне “керівництво” ЗАЕС заявило про втрату зовнішнього електропостачання та переведення станції на резервні генератори.

Окрім того, в Запорізькій ОВА вранці повідомили про проблеми з електропостачанням в обласному центрі. Там кажуть, що на одному з об’єктів сталося загоряння через перевантаження в енергосистемі.