Індія допомагає країнам Європи обходити антиросійські санкції

Попри ембарго, російська нафта продовжує надходити до Європейського Союзу через посередників у третіх країнах.

Щодня до портів Індії прибуває щонайменше два танкери з російською нафтою, пише Spiegel. Частина цієї нафти, а це 70 танкерів на місяць, згодом потрапляє до Євросоюзу в переробленому вигляді.

“Через війну в Україні ЄС ухвалив низку пакетів санкцій проти Росії. З грудня російську нафту заборонено ввозити до Євросоюзу морем, а з лютого запроваджено ембарго на дизельне пальне та бензин. Водночас російська нафта продовжує надходити до Європи в переробленому вигляді. Просто тепер це дорогий і багатокілометровий шлях”, ідеться в повідомленні.

Компанія Kpler, яка вивчає глобальні ланцюжки постачання, відстежила основні маршрути танкерів і вантажних суден. Світові перевезення перебудувалися після запровадження санкцій. Танкери з російською нафтою на борту тепер прямують не до західних країн, а до східних: Туреччини, Саудівської Аравії та насамперед Індії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія потужно вдарила по воєнній машині Путіна

На західному узбережжі Індії розташовано кілька нафтопереробних заводів, зокрема найбільший у світі. Російську нафту там переробляють на бензин і дизельне пальне. Уже в такому вигляді вона потрапляє назад до Європи.

“У квітні Індія поставила до ЄС більше пального, ніж будь-коли раніше. Вона тепер випереджає Саудівську Аравію. Разом ці дві країни заповнюють більшу частину прогалини, яка існувала в поставках пального в Європу з початку лютневого ембарго. Але на відміну від Саудівської Аравії, Індія не є країною з величезними запасами нафти. Водночас той факт, що частина нафти тепер може потрапити до Європи у переробленому вигляді насправді не є незаконним. Продукти переробки вважаються індійськими”, повідомляє видання.

Індія не підтримує санкції проти Кремля. Якщо раніше імпорт нафти з Росії був занадто дорогим і обтяжливим для індійських компаній через довгий морський шлях, то з початком війни ситуація швидко змінилася. РФ стала найбільшим постачальником нафти для Індії. Минулого місяця країна імпортувала російської нафти до 2 млн барелів на день, що становить майже 40% її національних потреб. До початку вторгнення цей показник становив близько 1%.

Індійський нафтопереробний завод Вадінар майже на 50% належить російській нафтовій компанії Роснефть.

Новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації передбачає заборону доступу до європейських портів суднам, які в обхід санкцій перевозять російську нафту. Кораблі, які порушують санкції ЄС або підозрюються у їхньому порушенні шляхом перевалки нафти з Росії, повинні бути виведені з європейських портів і шлюзів.