Українці помітили в небі рідкісний феномен – вражаючі фото

Увечері 21 травня в небі над Україною можна було спостерігати рідкісний природний феномен за назвою “сяйво да Вінчі”.

Це унікальне явище трапляється лише раз на 10 років, передає Gazeta.ua. Його ще називають “сяйво Землі” або феномен Леонардо да Вінчі.

Видатний митець припустив, що це світіння виникає завдяки світлу, відбитому поверхні земних океанів. Він вважав, що це відображене світло досягає Місяця і створює фантомне зображення на його темному боці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокинувся один із найактивніших у світі вулканів: видовищні кадри

Під час явища лише 5% видимої частини супутника нашої планети освітлено Сонцем. Водночас інша частина Місяця світиться зовсім трішки, завдяки тому, що відбите від Землі сонячне світло потрапляє на супутник.

Учора українці могли бачити у темному небі яскравий тоненький Місяць. Водночас явище можна буде спостерігати протягом кількох вечорів поспіль.

Феномен, який Леонардо да Вінчі уперше описав ще у 16 ст., також називають попелястим світінням Місяця.

Ця дивовижна подія відбувається, коли сонячне світло відбивається від поверхні Землі, освітлюючи темний бік Місяця. Зазвичай він прихований від очей. Хоча на Місяці стає дуже темно, коли Сонце заходить, він не стає повністю чорним, оскільки все має ще одне джерело світла Землю. Ви можете спостерігати “сяйво да Вінчі”, коли на горизонті з’являється серп Місяця після заходу або перед сходом Сонця.