ЗАЕС переходить в режим блекауту – Енергоатом

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) сталося вимкнення електроенергії.

Окупаційне “керівництво” ЗАЕС заявило про втрату зовнішнього електропостачання та переведення станції на резервні генератори.

“Внаслідок відключення високовольтної лінії 750 кВ Дніпровська, Запорізька АЕС втратила зовнішнє електропостачання”, стверджують окупанти.

За їхніми словами, живлення власних потреб АЕС здійснюється від дизель-генераторів. При цьому радіаційний фон на майданчику АЕС нібито в нормі.

Компанія “Енергоатом” підтвердила уже восьмий блекаут на ЗАЕС. Причиною знеструмлення називає російський обстріл в ніч на 22 травня.

“Внаслідок безглуздого терористичного обстрілу рашистами, о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС”, йдеться в повідомленні

Як зазначається, наявного на ЗАЕС запасу палива для дизель-генераторів АЕС вистачить на 10 діб. Вони забезпечують роботу насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками.

Тим часом Запорізька обласна військова адміністрація повідомила про проблеми з електропостачанням в обласному центрі. Там кажуть, що на одному з об’єктів сталося загоряння через перевантаження в енергосистемі.

Доповнюється…