У Зеленського відреагували на заклик генсека ООН реформувати Радбез

В Україні відреагували на заяву Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про необхідність реформувати Раду Безпеки ООН.

Заклик генсека ООН став словами, які так довго хотів почути світ, заявив 21 травня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у Twitter.

“Не може країна, яка розв’язала масштабну війну у XXI сторіччі та вбиває десятки тисяч людей, надувши щоки сидіти серед цивілізованих людей, розповідати про бойових комарів і ветувати рішення. Час позбутися пасажирів, котрі застрибнули у вагон, не маючи квитка”, написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чергове скиглення: на Радбезі ООН росіяни скаржились на збиття їхніх ракет

Подоляк додав, що орган, який повинен гарантувати глобальну безпеку, більше не працює. Він назвав його щоденним знущанням над здоровим глуздом і міжнародним правом.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш заявив про необхідність реформування Ради Безпеки. Також реформування Бреттон-Вудської системи, щоб вони відповідали “реаліям сучасного світу”. Обидва формати відображають співвідношення сил 1945 року і потребують оновлення.

До Ради Безпеки ООН входять п’ять постійних членів Сполучені Штати Америки, Китай, Франція, Велика Британія і Росія. Також 10 непостійних.

Водночас РФ ніколи юридично не набувала статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.

Росію потрібно вигнати з цього органу, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Торік Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про виплату репарацій Російською Федерацією Україні.

У лютому Генасамблея закликала РФ зупинити бойові дії і вивести війська з України. Підтримали українську формулу миру. За резолюцію проголосувала 141 країна.