Китай “сильно незадоволений”: Пекін викликав посла Японії після саміту G7

У Китаї незадоволені широким обговоренням політики країни на саміті “Великої сімки”, що відбувся у японському місті Хіросіма.

Через це заступник міністра закордонних справ КНР Сунь Вейдун викликав посла Японії в Пекіні, щоб висловити протест щодо “ажіотажу навколо проблем, пов’язаних з Китаєм” на саміті G7. Про це повідомляє Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бен Воллес зробив тривожну заяву про масштабний конфлікт

За словами китайського дипломата, Японія співпрацювала з іншими країнами на саміті G7 “у діях та спільних деклараціях, щоб очорнити та напасти на Китай, грубо втручаючись у внутрішні справи Китаю, порушуючи основні принципи міжнародного права та дух чотирьох політичних документів між Китаєм та Японією”. При цьому заступник міністра посилається на Спільну заяву Китаю та Японії від 1972 року.

Він також зазначив, що дії Японії нібито завдають шкоди суверенітету, безпеці та інтересам розвитку Китаю, і що Китай “сильно незадоволений і рішуче виступає проти” цих дій.

“Японія має виправити своє розуміння Китаю, ухвалити стратегічну автономію, дотримуватися принципів чотирьох політичних документів між Китаєм та Японією та дійсно сприяти стабільному розвитку двосторонніх відносин з конструктивною позицією”, ‒ зазначив Сунь.

Саміт “Великої сімки” проходив у Японії 19-21 травня. Серед головних питань порядку денного була війна в Україні та політика Китаю.

Участь у саміті також взяв президент України Володимир Зеленський. Він провів низку двосторонніх переговорів зі світовими лідерами.