Байден поки не ухвалив рішення: у США зробили нову заяву щодо передачі Україні F-16

США налаштовані підтримувати міжнародні зусилля з підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах.

Однак у Вашингтоні досі не визначилися, чи будуть саме США, чи то інші союзні країни передавати F-16 Україні. Про це заявив у неділю в американському телеефірі радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає Politico.

“Я думаю, що, враховуючи кількість (F-16 Gazeta.ua), які зараз доступні на складах наших європейських союзників, а також той факт, що, з урахуванням грошей, наданих нам Конгресом, існує багато інших пріоритетів щодо систем, які можна надати Україні, можливо, ми більше зосереджуємося на передачі літаків третьою стороною”, сказав він.

Водночас він повідомив, що президент Джо Байден досі не ухвалив остаточного рішення.

Раніше Вашингтон офіційно відмовляв у передачі літаків українській стороні, аргументуючи це тим, що зараз для ЗСУ більш потрібні інші системи, такі як артилерія, ракети, танки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден лаконічно відповів на погрози РФ щодо ризиків передачі Україні F-16

Також заявлялося, що передача літаків передбачає багато місяців для підготовки пілотів, техніків та розгортання інфраструктури в Україні.

У зв’язку з цим Салліван пояснив, що таким чином винищувачі не змогли би стати вирішальним компонентом для очікуваного зараз українського контрнаступу, враховуючи час.

Однак, за його словами, умови змінюються.

“Сполучені Штати мобілізували виняткові зусилля, щоби забезпечити вчасно та у повному обсязі все необхідне Україні для початку цього контрнаступу. Тепер, коли ми це зробили, ми можемо сподіватися на довгострокову здатність України захищати себе та стримувати російську агресію”, пояснив радник Байдена.

Він також зазначив, що винищувачі четвертого покоління, зокрема, F-16 стосуються саме цих спроможностей ЗСУ.

Сполучені Штати Америки підтримують спільні зусилля союзників й партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема F-16.

Навчання на винищувачах не відбуватиметься в США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами. Про це заявив президент США Джо Байден під час саміту G7, передає CNN.

Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись “найближчими тижнями”.