Байден лаконічно відповів на погрози РФ щодо ризиків передачі Україні F-16

Винищувачі F-16 дозволять Україні завдавати ударів туди, куди зараз вона не дістає, але тільки на власній території.

ЗСУ не використовуватимуть ці літаки для того, щоб зайти на географічну територію Росії. Про це на пресконференції після саміту G7 у Японії сказав президент США Джо Байден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ дізналися, хто переконав Байдена підтримати постачання F-16 Україні

“У мене є тверда гарантія від Зеленського, що вони не використовуватимуть їх для того, щоб зайти на географічну територію Росії. Але де б не були російські війська на території України, вони можуть їх використовувати”, сказав президент США.

Відповідаючи на запитання журналістки, чи згоден він із заявою МЗС Росії про колосальні ризики, пов’язані з постачанням F-16, Байден сказав: “Для них так”.

У російському МЗС заявили, що постачання винищувачів F-16 Україні нібито несе колосальні ризики для самих країн Заходу.

За словами заступника міністра закордонних справ РФ Олександра Грушка, якщо Україна отримає західні винищувачі, то країна-агресорка відреагує на це відповідними діями. Про це повідомляють росЗМІ.

Сполучені Штати Америки підтримують спільні зусилля союзників й партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема F-16.

Навчання на винищувачах не відбуватиметься в США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами. Про це заявив президент США Джо Байден під час саміту G7, передає CNN.

Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись “найближчими тижнями”.