ЗМІ дізналися, хто переконав Байдена підтримати постачання F-16 Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен став основним рушієм в адміністрації президента Джо Байдена, завдяки якому вдалося переконати Білий дім підтримати постачання Україні багатоцільових винищувачів F-16 та навчання українських льотчиків та механіків.

Він також активно працював із різними країнами в межах НАТО, щоб просувати цю політику. Про це повідомляє Washington Post із посиланням на офіційних осіб США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще дві країни приєдналися до “коаліції винищувачів”

Як зазначається, Блінкен був головною силою в адміністрації, яка домагалася дозволу союзникам передати літаки.

У WP нагадали, що Блінкен зіграв аналогічну роль, коли НАТО стояв у глухому куті з приводу того, чи постачати Україні сучасні танки.

Німеччина вирішила схвалити передання Leopard 2 лише після того, як Блінкен підштовхнув Білий дім до схвалення передання танків M1 Abrams, незважаючи на небажання Пентагону.

Сполучені Штати Америки підтримують спільні зусилля союзників й партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема F-16.

Навчання на винищувачах не відбуватиметься в США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами. Про це заявив президент США Джо Байден під час саміту G7, передає CNN.

Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись “найближчими тижнями”.

У подальші місяці Сполучені Штати Америки із союзниками обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні бойові літаки, зокрема й F-16. Про це 19 травня заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу для журналістів.