Загрожує 15 років тюрми: СБУ повідомила про підозру російському генералу

Служба безпеки України повідомила про підозру командувачу 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу РФ генерал-лейтенанту Андрію Рузинському.

За даними слідства, саме він на початку повномасштабного російського вторгнення віддав наказ підпорядкованим підрозділам російських військ на “прорив” державного кордону України для захоплення Харківської області. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Під командуванням цього генерала загарбники тимчасово захопили території Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів.

“Таким чином Рузинський виконував злочинні завдання вищого військово-політичного керівництва РФ щодо захоплення України. Для штурму українських населених пунктів на Харківщині він задіяв понад 4 тис. російських військових, які входили до складу окупаційного угруповання “Балаклія”. Встановлено, що для ведення бойових дій проти Сил оборони загарбники використовували танки, ствольну артилерію, зенітно-ракетні комплекси та важкі вогнеметні системи “Буратіно” і “Солнцепьок”, ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГУР пояснили, як росіяни відповідатимуть за свої злочини в Україні

Окрім того, при плануванні та проведенні бойових операцій на території Харківської області російський генерал неодноразово залучав вогневі засоби ураження свого старшого командира ‒ командувача Західним військовим округом ЗС РФ. Зокрема, армійську штурмову авіацію, ударні гелікоптери Мі-8 та Ка-52, а також розрахунки 300-мм РСЗВ “Смерч”.

Рузинському також підпорядковувалася військова комендатура в Балаклії, керівнику якої СБУ нещодавно оголосила підозру у катуванні мирних мешканців.

“За ведення агресивної війни проти України Кремль нагородив більше 1 тис. рашистів, які перебували у підпорядкуванні Рузинського. А сам він отримав підвищення у військовому званні і був переведений для подальшої служби на територію Росії, де зараз переховується від правосуддя”, ‒ зазначають в СБУ.

Нині тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності. Йому загрожує до 15 років тюрми.

До бази Національної поліції “Воєнний злочинець” увійшло понад 200 тисяч росіян. Вони чинили злочини на території України.

Служба безпеки України зібрала доказову базу й заочно повідомила про підозру російському актору Володимиру Машкову. Він входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва РФ та постійно публічно виправдовує збройну агресію проти України.