Бої біля Бахмута, Авдіївки та Кремінної: опубліковано нові карти найгарячіших ділянок фронту

Минулої доби Збройні сили України утримували свої позиції в Бахмуті. Водночас у районі Білогорівки під Кремінною українські війська зуміли провести контратаку.

Російські загарбники посилили атаки біля Авдіївки. Про це свідчать карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Російські джерела стверджували, що 19 травня війська РФ продовжили наступ на лінії Куп’янськ-Сватове. У міноборони Росії заявили, що підрозділи Західного угруповання військ розбили українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Тимківки та Синьківки.

Один з російських військових блогерів стверджував, що українські сили втратили контроль над тактично значущою ділянкою височини на захід від Масютівки і що на лінії зіткнення між Масютівкою та Лиманом Першим тривають бої. На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих 19 травня, видно, як українські війська завдають ударів по російських позиціях біля Масютівки. Інший російський “воєнкор” заявив, що російські війська атакували Новоселівське, що за 14 км на північний схід від Сватового.

19 травня російські війська також продовжували обмежені наземні атаки поблизу Кремінної. Український Генштаб повідомив, що загарбники вели безуспішні наступальні дії поблизу Білогорівки.

Російський військовий блогер стверджував, що українські війська здійснили контратаку біля Білогорівки та відбили кілька невизначених втрачених позицій у цьому районі. За його словами, російські війська просунулися в районі Серебрянського лісу поблизу Шиплівки й атакували на захід і північний захід від Кремінної поблизу Невського та і Макіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контратаки ЗСУ не дали росіянам оточити Бахмут

Російські війська19 травня продовжували наземні атаки в районі Бахмута. Військові блогери РФ публікували різні заяви про те, що 18 і 19 травня сили групи “Вагнера” або трохи просунулися, або повністю захопили український укріпрайон у західному Бахмуті. Однак геолокаційні кадри свідчать про те, що станом на 18 травня українські сили утримують позиції в укріпрайоні.

Один з російських воєнкорів 19 травня заявив, що війська “Вагнера” також просунулися до в’їзду в Бахмут на трасі Т0504 Бахмут-Часів Яр у південно-західній частині міста. Український Генштаб повідомив, що в Бахмуті тривають бої та що російські війська вели безуспішні наступальні операції в напрямку Іванівського та Білої Гори.

Різні російські джерела передчасно заявили, що ПВК “Вагнер” завершила захоплення Бахмута 19 травня. ISW не помітив жодних ознак того, що українські сили здійснюють контрольований відхід зі своїх позицій, що залишилися в місті, або що напади “вагнерівців” неминуче загрожують захопленням усіх українських позицій, що залишилися.

Російські війська дещо посилили темп наземних атак в районі Авдіївки. За даними українського Генштабу, російські війська здійснили безуспішні наземні атаки поблизу Новокалинового, Степового, Авдіївки, Північного, Первомайського, Мар’їнки та Новомихайлівки.

За даними російських джерел, значних змін на авдіївському напрямку не було, російські війська станом на 18 травня незначно просувалися в західній Мар’їнці. 19 травня росіяни стверджували, що українські сили збільшили темпи артилерійського вогню в районі Авдіївки. Одне з російських видань повідомило, що український удар HIMARS знищив до 10 російських танків Т-90 на схід від Мар’їнки в невстановлену дату.

Російський військовий блогер стверджував, що українські сили здійснили контратаку поблизу Солодкого на заході Донецької області 19 травня. Джерело стверджувало, що українські сили намагаються просунутися на південний схід від населеного пункту в напрямку траси Н20 на Волноваху. Але не уточнило результат атаки. Українські сили нещодавно здійснили обмежені та локалізовані контратаки на заході Донецької області.

Українські офіційні джерела повідомляють, що російські війська у південних регіонах готуються до прогнозованого українського контрнаступу. Вони захоплюють поля у Василівському районі (приблизно 35 км на південь від міста Запоріжжя) та Якимівському районі (в районі Мелітополя).

Російські війська також зміцнюють оборонні позиції на території Запорізької АЕС та навколо неї, встановлюючи міни, копаючи траншеї та встановлюючи вогневі позиції на деяких будівлях ЗАЕС.

19 травня російські джерела заявили, що українські безпілотники націлились на окупований Росією Крим. Окупаційний глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що російські війська збили чотири українські безпілотники на північ від Джанкоя та один біля Солоного Озера. ISW не бачив візуальних доказів збитих безпілотників у Криму.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, повідомив уранці 20 травня Генеральний штаб Збройних сил України.

За минулу добу відбулось понад 80 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, найгарячіші бої велися за Бахмут, Мар’їнку та в районах Авдіївки, Степового і Новомихайлівки.