В грошовому обігу з’явиться десятигривнева монета, присвячена Силам підтримки ЗСУ

Національний банк України презентував нову обігову пам’ятну монету “Сили підтримки Збройних Сил України”.

Монета за своїми характеристиками ідентична звичайній обіговій монеті номіналом 10 гривень зразка 2018 року. Її реверс тематичний, присвячений військовослужбовцям Сил підтримки Збройних Сил України, йдеться в пресрелізі НБУ.

Як і всі інші обігові монети України вона є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпопулярнішу банкноту в Україні

“Регулятор планує і надалі кілька разів на рік випускати обігові пам’ятні монети, які щодня перебуватимуть у готівковому обігу і щодня нагадуватимуть українцям про героїзм та подвиги військовослужбовців. Так, цього року має з’явитися ще дві подібні обігові пам’ятні монети, присвячені Збройним Силам України”, зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

Реалізація таких монет як нумізматичної продукції банками-дистриб’юторами не здійснюватиметься. Нацбанк підкріплюватиме обіговими пам’ятними монетами банки та СІТ-компанії для подальшого видавання їх клієнтам. Прийматися ці монети від клієнтів також будуть як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень. Поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн таких обігових пам’ятних монет.

З 1 січня 2023 року Національний банк України розпочав поступово вилучати з обігу старі паперові банкноти. Ідеться про номінали 5, 10, 20 і 100 грн зразків 20032007 років.

Старі банкноти поступово замінюватимуть на оновлені грошові знаки, а саме: монети номіналами 5 і 10 грн зразка 2018-го; банкноти 20 і 100 грн нового покоління.