Бен Воллес зробив тривожну заяву про масштабний конфлікт

До кінця десятиліття світ стане більш небезпечним і нестабільним місцем, а оборона буде більш важливою для життя людей.

Таку думку висловив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який заявив про ризик спалаху більш масштабного глобального конфлікту. Про це пише Financial Times.

“До кінця десятиліття світ стане більш небезпечним і нестабільним місцем, а оборона буде більш важливою для нашого життя”, заявив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В РНБО відреагували на пропозиції “заморозити” війну

Воллес акцентував на важливості розробки чіткого графіка збільшення військових витрат до 2,5% ВВП.

Міністр заявив про ризик більш широкого конфлікту з Росією після її повномасштабного вторгнення на територію України, а також про загрозу “зростання Китаю” й поширення екстремізму в Африці.

“Я думаю, що конфлікт наближається, чи буде він гарячим або холодним, ми ще побачимо. Я думаю, що наближається конфлікт із низкою противників по всьому світу. Нам усім треба бути готовими до цього”, заявив Воллес та додав, що світ переживає “кінець аномального періоду після холодної війни”.

В липні на Вільнюському саміті лідери НАТО мають затвердити тисячі сторінок секретних військових планів, які вперше з часів “холодної війни” детально описуватимуть, як альянс відповість у випадку російського нападу.

Цей крок означає фундаментальну зміну, адже НАТО не бачило потреби розробляти широкомасштабні оборонні плани протягом десятиліть, навіть під час війн в Афганістані та Іраку. Про це повідомляє Reuters.

Однак враховуючи, що найкривавіша з 1945 року війна в Європі вирує прямо за її кордонами в Україні, Альянс розуміє, що він повинен мати все планування задовго до того, як може спалахнути конфлікт із Кремлем.