G7 оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією

“Група семи” (G7) оголосила про плани обмежити торгівлю алмазами з Росією, щоб скоротити доходи, які фінансують війну РФ проти України.

Точні деталі того, як працюватимуть санкції щодо російських алмазів, достеменно не відомі. Про це йдеться у спільній заяві лідерів G7 в п’ятницю, в перший день триденного саміту в Хіросімі, передає “Європейська правда”.

“З метою зменшення доходів, які Росія отримує від експорту алмазів, ми продовжуватимемо тісно співпрацювати з метою обмеження торгівлі та використання алмазів, видобутих, оброблених або вироблених в Росії, а також взаємодіяти з ключовими партнерами з метою забезпечення ефективного впровадження майбутніх скоординованих обмежувальних заходів, у тому числі за допомогою технологій відстеження”, сказано у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Хіросімі розпочався саміт “Великої сімки”: Україна буде в центрі уваги

Згідно з джерелами в ЄС, технологія відстеження алмазів буде використана для того, щоб гарантувати, що російські алмази все ще можна буде ідентифікувати після перепродажу через інші країни, такі як Індія або Об’єднані Арабські Емірати.

В ЄС торгівля російськими алмазами вже впала приблизно на 80% через добровільні зобов’язання. Але офіційних обмежень ЄС щодо російських алмазів ще не вводив, частково через опір Бельгії.

Росія є найбільшим у світі виробником алмазів. Торгівля дорогоцінним камінням є важливою галуззю та значним джерелом доходу РФ.

Лідери країн “Великої сімки” на саміті у Японії заявили, що забезпечили Україні необхідну бюджетну підтримку на нинішній рік та на початок наступного.

Лідери G7 також підтвердили своє зобов’язання надавати фінансову та військову підтримку Україні у її боротьбі проти Росії. Про це йдеться у заяві саміту, повідомляє Reuters.

У заяві наголошується, що лідери G7 роблять нові кроки, “щоб гарантувати, що незаконна агресія Росії проти суверенної держави Україна зазнає невдачі”.