Росіянин у Києві допомагав ухилянтам тікати за кордон

Служба безпеки України ліквідувала у Києві канал незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

У столиці затримали громадянина Росії, який продавав документи для виїзду ухилянтів за кордон, повідомила 19 травня пресслужба СБУ.

“Незаконну діяльність організував росіянин, який до початку повномасштабного вторгнення прибув в Україну і отримав посвідчення адвоката. Торік після 24 лютого він за гроші пропонував потенційним призовникам своє сприяння у нелегальному виїзді до Євросоюзу. Своїх клієнтів оформлював як водіїв міжнародних вантажних перевезень. Щоб внести фіктивні відомості до системи “Шлях”, зловмисник залучив спільника чиновника Київської обласної військової адміністрації”, ідеться в повідомленні.

Співробітники СБУ задокументували факти протиправної діяльності учасників схеми і затримали в столиці її організатора російського громадянина на передачі йому $10 тис. за групу “клієнтів”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шпигував за військовими і прикордонниками: СБУ “спакувала” зрадника

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявили:

бойову гранату Ф-1;

посвідчення добровольчого формування однієї з територіальних громад Київської області;

російський військовий квиток;

документи із доказами незаконних дій.

Наразі обом фігурантам повідомили про підозру. Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Служба безпеки ліквідувала ще чотири канали нелегального виїзду за кордон українських громадян призовного віку. Серед затриманих власниця приватної клініки і пастор. Канали прикрили в Одеській, Чернівецькій, Черкаській та Дніпропетровській областях.