Вчені випробовують антидот проти “брудної бомби”

У Сполучених Штатах Америки випробовують протиотруту від “брудної бомби”.

Препарат HOPO 14−1 показав ефективність проти радіоактивних урану і нептунію. Зараз його випробовують на добровольцях, пише ВВС.

“У фінансованих урядом випробуваннях SRI International беруть участь 42 людини. Перші результати очікують у 2024 році. “Брудна бомба”, також відома як радіологічний пристрій, що розсіюється, або являє собою вибухову речовину, змішану з радіоактивним матеріалом. Під час його вибуху відбувається забруднення зони вибуху. Хмара радіації від такої бомби може розсіятися в межах кількох кварталів або кілометрів від місця вибуху, тоді як ядерна бомба може поширити радіацію на тисячі квадратних кілометрів”, йдеться у повідомленні.

Вплив радіації може пошкодити ДНК, тканини й органи людини. Це у свою чергу призведе до захворювань, включно з раком. Тому людство перебуває в постійному пошуку засобу, який міг би нейтралізувати ефект від радіоактивного ізотопу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко пригрозив світові “чистими й брудними бомбами”

“Брудна бомба” це не ядерна бомба, це зброя масового ураження, а не масового знищення. Якщо HOPO 14−1 виявиться ефективним і безпечним, він зможе захистити в разі потрапляння в організм урану і нептунію”, заявила Комісія з ядерного регулювання США.

Зараз існує два перевірених ін’єкційних препарати, які можна використовувати для лікування людей, що зазнали впливу радіоактивного плутонію, америцію або кюрію.

Пігулки йоду також можуть бути використані для захисту людей, якщо радіоактивний йод потрапив у навколишнє середовище. Ще один препарат, який здатний знешкодити радіоактивний цезій і талій берлінська блакить (гексаціаноферрат калію і заліза).

Сполучені Штати Америки до осені знищать усі свої запаси хімічної зброї. Про це заявив президент США Джо Байден, нагадавши про необхідність притягнення Росії до відповідальності.

США підтримують діяльність новоствореного Центру хімії і технології Організації із заборони хімічної зброї, який допоможе краще виконувати свої обов’язки з верифікації, інспектування і визначення відповідальності, а також посилювати спроможність протидіяти хімічній зброї.

Водночас Байден наголосив на необхідності притягнути до відповідальності Сирію за використання зарину й хлору, а також РФ, яка вдалася до застосування нервово-паралітичної речовини “Новичок”.