На Вільнюському саміті НАТО ухвалить план на випадок війни з Росією

В липні на Вільнюському саміті лідери НАТО мають затвердити тисячі сторінок секретних військових планів, які вперше з часів “холодної війни” детально описуватимуть, як альянс відповість у випадку російського нападу.

Цей крок означає фундаментальну зміну, адже НАТО не бачило потреби розробляти широкомасштабні оборонні плани протягом десятиліть, навіть під час війн в Афганістані та Іраку. Про це повідомляє Reuters.

Однак враховуючи, що найкривавіша з 1945 року війна в Європі вирує прямо за її кордонами в Україні, Альянс розуміє, що він повинен мати все планування задовго до того, як може спалахнути конфлікт із Кремлем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втрати Росії порівняли з арміями НАТО

“Фундаментальна відмінність між управлінням кризою та колективною обороною полягає в наступному: не ми, а наш супротивник визначає часові рамки… Ми повинні бути готові до того, що конфлікт може виникнути будь-коли”, сказав один із вищих військових чиновників НАТО адмірал Роб Бауер.

Крім цього, історик Верховного штабу об’єднаних сил НАТО в Європі (SHAPE) Ян Хоуп пояснив, що наразі НАТО не готується вести широкомасштабну ядерну війну проти РФ та її союзників, адже більшість з них зараз є членами НАТО.

“Ми не уявляємо типу війни, якою була “холодна війна”, коли сили союзників зазнавали б ударів одночасно з широкомасштабними атаками Варшавського договору”, сказав він, вказуючи скоріше на регіональні конфлікти, які необхідно стримувати швидко за допомогою розгортання сил.

НАТО продовжить підтримувати Україну.

Допомога триватиме, навіть якщо контрнаступ ЗСУ не буде таким успішним, як очікується. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав про це російському телеканалу “Дождь”.

Генсек наголосив, що всі оперативні рішення щодо майбутньої контратаки прийматимуть самі українці.