Росія погрожує заблокувати зернову ініціативу й висунула вимоги

Росія погрожує не продовжити чорноморську ініціативу після 17 липня.

Там заявили що попри продовження “зернової угоди” на два місяці “конкретного прогресу” щодо Меморандуму Росія-ООН не відбулося. Міністерство закордонних справ РФ наполягає на виконані п’яти “системних завдань”.

“Проблеми є і із заявленою гуманітарною складовою “угоди” українське зерно експортується переважно до країн з високим рівнем доходу та вище середнього. Країни, які потребують допомоги, отримують абсолютну мізерну кількість 722 000 тонн (або 2,5%) із загальної кількості 30 млн тонн, експортованих з українських портів за 9 місяців”, йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Світ потребує припинення розв’язаної Росією війни”: у США відреагували на продовження зернової угоди

Вимоги у Москви такі:

перепідключення Россельхозбанка до SWIFT,

постачання запасних частин,

розблокування транспортної логістики та страхування,

реанімація аміакопроводу Тольятті-Одеса,

розморожування активів російських компаній.

Посол особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева під час телемарафону вказала, що така нестабільна робота та шантаж РФ заважають і українським агроекспортерам, і міжнародним компаніям, і трейдерам, передає Gazeta.ua. Немає можливість укласти плани.

Подовження угоди на папері або формальна згода Росії вона назвала мінімальним жестом “доброї волі”. Важливіше те, що відбувається щодня у координаційному центрі.

“За моєю інформацією, інспекції поки що не працюють, не було нових реєстрацій чи нових інспекцій на вхід кораблів до портів Чорного моря. Чекаємо, сподіваюся, максимум завтра зранку все почне працювати”, підсумувала Трофімцева.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 17 травня оголосив про продовження Чорноморської зернової ініціативи ще на два місяці. Без продовження термін дії угоди автоматично спливав би у четвер, 18 травня.

При цьому Ердоган не уточнив, чи передбачає продовження “зернової угоди” зміни, на яких раніше наполягала Росія зокрема розблокування частини санкцій.