У Криму не буде жодного сліду окупації – Зеленський висловився про пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Сьогодні Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу.

Зараз російське зло повернулося, але ми його знищимо, наголосив президент Володимир Зеленський.

“Що б не робила Росія, її агресію чекає поразка. Їй не вдасться вкрасти ані Крим, ані будь-яку іншу нашу частинку нашої держави. Це наш із вами дім. Впевнений, що прийде час, коли ми всі разом зможемо 18 травня зустрітись у впевненості що у нашому Криму, у його квітучих садах та у гостинних домах є вільне життя, є теплі спогади бабусь і дідусів, є усмішки дітей. І немає єдиного немає жодного сліду окупації. Так буде”, наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один народ з маріупольськими греками відкрили виставку присвячену татарам

У своєму зверненні президент згадав слова лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєв про те, що найбільш визначною датою кримських став день трауру.

“І водночас 18 травня стало й днем консолідації кримськотатарського народу заради відновлення своїх прав і повернення до свого рідного дому. Ми робимо все, щоб додати до нашої спільної історії день нашої спільної перемоги, який відкриє надійний шлях додому для всіх наших людей і буде опорою свободи на всій нашій землі”, наголосив Зеленський.

18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду депортації кримських татар 1944 року. 77 років тому з 18 по 20 травня з Криму примусово вивезли представників корінного народу півострова.

Кримських татар звинуватили в масовому дезертирстві з лав Червоної армії та співпраці з ворогом під час Другої світової війни. Пропозицію виселити цілий народ до Узбекистану без доведення провини сформував до Сталіна нарком внутрішніх справ Лаврентій Берія. Аргументував “небажаністю подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці СРСР”. Після того підготували велику операцію, до виконання якої залучили 32 тис. працівників НКВД і солдатів.