Фанат РФ планував насильницьке захоплення влади й урядових установ

Служба безпеки України запобігла спробам дестабілізації суспільно-політичної обстановки у центральних регіонах України.

У Полтаві затримали лідера фейкового “народовладдя”, який закликав до захоплення урядових установ країни, повідомила 18 травня пресслужба СБУ.

“Чоловік хотів створити псевдодержавне утворення на території обласного центру. Зловмисник позиціонував себе як лідер так званого народовладдя і займався створенням фейкового самоврядування у місті. Незаконну інституцію назвав радою територіальної громади і навіть замовив печатку для псевдоустанови. У Facebook він закликав громадян приєднуватися до його “об’єднання” і створювати нові “громади” для насильницького захоплення державної влади в Україні”, ідеться в повідомленні.

Своїм “послідовникам” фігурант обіцяв посади у складі фейкової установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексчиновник здавав РФ позиції морської піхоти ЗСУ

Крім того, у власноруч записаних відеокоментарях він регулярно повторював кремлівські наративи, в яких збройну агресію РФ називав “громадянською війною в Україні”. Також зловмисник публічно заперечував чинний конституційний лад України.

Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій фігуранта. Наразі йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників незаконної діяльності.

Служба безпеки України затримала ворожого коригувальника, який “зливав” окупантам місця базування Сил оборони у Миколаєві. Також зловмисник передавав агресору локації місцевих об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема міських навчальних закладів та лікарень.

Зрадником виявився студент одного із місцевих ВНЗ, якого у березні цього року російська спецслужба дистанційно залучила до негласної співпраці. За кожну мітку на електронній карті фігурант отримував від російських загарбників по дві тис. грн. Розвідувальна інформація потрібна була ворогу для підготовки масованих повітряних атак на українське місто.