Кава рекордно подорожчає

На світовому ринку почала стрімко дорожчати кава. Ціна на арабіку вже зросла на 20%.

Наразі кава коштує найдорожче за останнє десятиліття, повідомляє Bloomberg.

“Глобальна криза вартості життя змусила людей в усьому світі перейти на більш бюджетну каву із зерен робусти, через що попит на неї значно зріс, а пропозиція в дефіциті. Це вплинуло на зростання і її вартості також. На світових біржах ціни сягнули рекордного показника за останні сім років”, пише видання.

Дефіцит зерен робусти повʼязаний із тим, що її найбільший у світі виробник В’єтнам зібрав найменший за чотири роки врожай.

“Бразилія, яка на другому місці серед лідерів із вирощування цього сорту кави, постраждала від посухи, а Індонезія від сильних злив. Негода знищує кавові плантації, а через це підвищуються ціни на продукт”, сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що з продуктів найбільше подорожчало за місяць

Водночас експорт зернової кави зростає. Але попит людей, які змушені перейти з дорожчої арабіки на дешевшу робусту, зростає ще швидше. Фермери не встигають задовольняти світовий попит і перспектив виправити ситуацію поки що немає.

Раніше Fitch Solutions повідомила, що на складах Intercontinental Exchange зберігаються запаси кави на найнижчому за останні 100 років рівні.

Національний банк України на 18 травня встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня 2022 року.

Євро за добу подешевшало одразу на 22 коп. і коштує 39,59 грн. Офіційний курс польського злотого знизився на 7 коп. від рівня попереднього дня і становить 8,79 грн.