В ISW проаналізували контратаки ЗСУ під Бахмутом

Російські та українські офіційні особи визнали продовження українських контратак під Бахмутом на Донеччині 17 травня.

Попри обмежений характер цих наступів, російські війська втрачають ініціативу в районі Бахмута. Такого висновку дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW).

У звіті аналітики посилаються на заступницю міністра оборони Ганну Маляр. Та заявила, що українські війська просуваються на невстановлених напрямках на флангах Бахмута. Речник Східного угруповання Сергій Череватий заявив, що захисники за минулу добу просунулися до 500 м на Бахмутському напрямку і продовжують наступати на фланги росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив останні новини з епіцентру бойових дій

Міноборони Росії своєю чергою повідомило, що російські повітряно-десантні війська досягли незначного просування, але визнало продовження українських контратак на флангах Бахмута в районі Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута) та Іванівського (6 км на захід від Бахмута).

Керівник приватної військової компанії “Вагнер” Євген Пригожин заперечив заяву міноборони про територіальні здобутки і розкритикував відомство за неправдиве представлення відступу як захоплення нових позицій.

“Один з відомих мілблогерів поскаржився, що російські війська тепер повинні реагувати на українські дії. Маючи на увазі, що російські війська втрачають ініціативу в районі Бахмута, попри обмежений характер українських контратак у цьому районі”, йдеться у звіті ISW.

Збройні сили України відтіснили армію РФ на південь та північний захід від Бахмута на Донеччині, що дозволило відновити лінію постачання, повідомила британська розвідка 16 травня. Міноборони РФ визнало відхід своїх військ із позицій на північ від Бахмута.

15 травня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що успіх контратак української армії у районі Бахмута “необхідно сприймати як частковий”.

Противник просувається в самому Бахмуті, а ЗСУ у передмісті протягом декількох днів звільнили від ворога на півночі та півдні близько 20 кв. км, заявили в Міноборони 16 травня.