Компанії з Європи продають товари окупантам – ЗМІ

25 компаній продають товари російським фірмам, які забезпечують окупантів мікросхемами та виробами військового призначення.

Йдеться про компанії з Німеччини, Франції, Швейцарії, Угорщини, Словаччини, Італії, Естонії, Литви, Австрії та Польщі, вказано у розслідуванні The Insider.

Обладнання у Росію завозять військові підрядники. Таким чином уникають санкцій.

У розслідуванні фігурує московське ТОВ “Стан”. Це розробник сучасних верстатів із числовим програмним управлінням. Він входить до підсанкційної держкорпорації “Ростех”, але на “Стан” обмеження не наклали. Він імпортує технологічне обладнання для ливарного виробництва з Німеччини. У липні 2022 року німецька компанія Vansped Logistics поставила “Стану” стрижневі машини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Philips пояснили, чому компанія не планує йти з Росії

“Стан” є постачальником кількох російських оборонних підприємств. У базі даних аналізу держзакупівель вказано, підприємство уклало 125 контрактів на загальну суму понад 14 млрд руб. Серед його контрагентів ПАТ “ОДК-Кузнецов”, яке випускає двигуни для стратегічних ракетоносців Ту-160М і виробник танків Уралвагонзавод.

Заступник гендиректора “Ростеху” Володимир Артяков вже після повномасштабного вторгнення казав про важливість поставок “Стану” для випуску Ту-160, який запускає крилаті ракети Х-555.

Французька фірма Marchante постачає вироби компанії Курганприбор. Її власником, за даними розслідувачів, є сенатор підсанкційний сенатор Сергій Муратов. Курганприбор є офіційним партнером концерну “Калашников”, що виробляє різну продукцію для армії.

Петербурзька компанія “Ломо” виробляє для окупантів оптичні системи. Розслідувачі кажуть, що вона співпрацює з естонською фірмою Marker Nordic Ou. Вона постачала “Ломо” волоконно-оптичні джгути, промисловий клей та інші компоненти.

У Російської Федерації виникли проблеми з виробництвом та ремонтом танків, літаків, підводних човнів та іншої техніки. Міжнародні санкції позбавили російський військово-промисловий комплекс можливості виробляти та обслуговувати критично важливе для операцій в Україні озброєння. У РФ також закінчується мікроелектроніка, що має вирішальне значення для її ВПК.

Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки. Економіка Російської Федерації катастрофічно страждає через повномасштабну війну в Україні, але російський диктатор Володимир Путін намагається приховати реальну ситуацію.

Тиск підштовхує Путіна до нестійких, радикальних фіскальних і монетарних інтервенцій. Кремлівські фінанси перебувають у набагато важчому становищі, ніж заведено вважати. Економіка РФ скалічена санкціями.