Як всесвітньо відомий хірург протезував бійців ЗСУ: вражаючі фото (18+)

У Києві шведський хірург вперше провів інноваційні остеоінтегративні протезування кінцівок українським захисникам. Оперативне втручання виконали за новітньою методикою, яка передбачає імплантування протеза кінцівки безпосередньо в кістку.

Операції проводив найвідоміший в світі хірург-ортопед, першопроходець у галузі розробки та встановлення протезів кінцівок шведський професор Рікард Бранемарк. В Україну приїхав на кілька днів на запрошення відомого українського ортопеда-травматолога Олександра Галузинського.

Лікарі вже виконали два протезування у столичній клініці DENIS. Бранемарк також навчатиме українських лікарів новій методиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тортури, страшний голод і всохлі м’язи: що переживають захисники “Азовсталі” у полоні

Особливість таких протезів у тому, що вони не одягаються на ампутаційну куксу, а вживляються безпосередньо в залишок кістки пацієнта. За такого підходу пацієнт зможе більш зручно ним користуватися. Із переваг протез можна легко надягати та знімати, він забезпечує повний діапазон руху та плавність ходи.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала на одній із операцій і побачила, як працює нова методика протезування. Пропонуємо переглянути фотопідбірку (18+).

Технологію раніше не застосовували в Україні, а у світі її вважають інноваційною. Перші чотири пацієнти з ампутаційними куксами стегна та гомілки будуть прооперовані 17-18 травня. Рікард Бранемарк виконує операції безкоштовно і також купив за власнний рахунок протези для бійців.

За кордоном такий протез коштує до $40 тис. Українські лікарі вже розпочали шукати благодійників, які зможзуть покрити витрати на оперування поранених військових.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні два законопроєкти щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій. Один із законопроєктів передбачає, що ВЛК можуть створювати не тільки при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і закладах охорони здоров’я сектору безпеки та оборони, а при державних і комунальних закладах охорони здоров’я.