ЗМІ дізналися, чим РФ могла розрахуватись з Іраном за нову партію Shahed

Країна-агресорка Росія могла домовитись з Іраном про передачу винищувачів Су-35 в обмін на БПЛА Shahed-136.

В середині травня 2023 року ВПС Ірану повинні отримати першу партію російських винищувачів Су-35, водночас їх кількість не розкривається. Про це повідомляє видання Iran Press.

Повідомляється, що 18 травня 2023 року в небі над Тегераном було зафіксовано політ Су-35 без жодних розпізнавальних знаків.

Цю подію можна було б сприйняти як початок передачі літаків, оскільки в березні Росія та Іран фіналізували угоду про винищувачі.

Водночас після цього одиничного прольоту Су-35 в небі над Іраном більше “не світились”. Згідно з інформацією з відкритих джерел, є дані про те, що іранці також збудували для літаків підземну авіабазу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залізниця, дрони та винищувачі: Росія посилює співпрацю з Іраном

Щодо кількості переданих винищувачів, можна спиратись на цифру 24, оскільки саме стільки літаків стали “зайвими” для Росії після провалу з “єгипетським контрактом”.

“Сам факт появи такої новини пояснює, звідки у росіян взялись нові Shahed-136 для нових ударів по Україні”, припускає видання Defense Express.

“Схоже, що Москва і Тегеран між собою так і розраховуються за “взаємозаліком” винищувачі в обмін на “літаки-снаряди”. Але водночас, це все одно лишає питання, чому іранці говорять про отримання Су-35 лише за місяць потому, як могла стартувати ймовірна поставка цих літаків”, пише видання.

Водночас деякі західні джерела говорять про те, що Москва та Тегеран домовились про поставку аж 60 винищувачів цього типу, і щоб виготовити таку кількість Су-35, російському ВПК потрібно гарувати декілька років.

Росія від серпня 2022 року придбала в Ірану близько 400 дронів, серед яких і ударні Shahed-136.

До цього часу окупанти вже використали більшу частину, а тому планують знову звернутися до Тегерана з пропозицією купівлі. З такою заявою виступив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, передає Associated Press.

У коментарі журналістам він заявив, що росіяни шукають можливість придбати “більш смертоносні дрони”.