Зернова угода під загрозою: з 18 травня Росія обіцяє блокувати коридор

Сьогодні, 17 травня, з України має вийти останнє судно з українським продовольством в рамках зернової угоди.

Росія з 18 травня планує заблокувати коридор, повідомляє Reuters.

Це у коментарі виданню підтвердив представник ООН.

Росія може вийти з пакту нібито через перешкоди для експорту свого зерна та добрив.

“Щоб переконати Росію в липні дозволити експорт чорноморського зерна, Організація Об’єднаних Націй погодилася одночасно допомагати Москві з її власними поставками сільськогосподарської продукції протягом трьох років”, ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Росії вкотре пригрозили розривом “зернової угоди”

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив минулого тижня, що, на його думку, угода може бути продовжена щонайменше на ще два місяці.

Хоча російський експорт продовольства та добрив не підпадає під західні санкції, введені після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, Москва каже, що обмеження на платежі, логістику та страхування стали бар’єром для постачання.

Водночас у США відкинули скарги Росії.

“Вона експортує зерно і добрива на тому ж рівні, якщо не вище, ніж до повномасштабного вторгнення”, сказала Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Перед цим Туреччина, ООН та Росія продовжили дію зернової угоди у березні 2023 року. Україна тоді заявила, що угода продовжена на 120 днів. А Росія стверджує, що погодилася на 60 днів, тобто до 18 травня.

Генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспен веде переговори з російськими високопосадовцями щодо продовження зернової угоди.

Росія домагається послаблення санкцій, які перешкоджають їй експортувати добрива, шантажуючи припиненням дії зернової угоди.