“Нічого про Україну без України” – США відреагували на мирний план ПАР

Будь-яка мирна ініціатива щодо повномасштабної війни Російської Федерації проти України першочергово повинна бути схвалена Києвом.

Вона має ґрунтуватися на точці зору України, на Статуті ООН та мирному плані президента Володимира Зеленського, заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі під час брифінгу 16 травня. Його попросили прокоментувати заяву президента Південної Африки Сиріла Рамафоси про те, що нібито Зеленський та російський диктатор Володимир Путін погодилися на шестисторонні переговори з африканськими лідерами, спрямовані на підготовку мирної угоди.

“Ми підтримаємо будь-яку мирну пропозицію третьої сторони, якщо вона заслуговуватиме на довіру, буде здійсненною і стійкою. Для того щоб ці три речі мали місце, це має бути підтримана українським народом ініціатива. Нічого про Україну без України”, сказав представник Білого дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США зробили нову заяву щодо передачі РФ китайської зброї

Будь-яка мирна пропозиція має починатися з підтримки президента Зеленського та його плану з 10 пунктів. Або хоча б посилатися на нього та бути частиною цього фрейму, наголосив речник адміністрації президента США.

У ПАР 16 травня заявили, що президент України Володимир Зеленський та російський диктатор Володимир Путін погодилися прийняти місію африканських лідерів, яка стосується питання мирного врегулювання війни в Україні. Африканський мирний план отримав “обережну” підтримку з боку Вашингтона і Лондона, які були проінформовані про нього.

Південно-Африканська республіка ймовірно передала Росії зброю та боєприпаси для війни в Україні. Про це сказав посол США у ПАР Рубен Брігеті.

14 травня президент України Володимир Зеленський поговорив з президентом ПАР та попередив про наслідки дружби з російським диктатором Володимиром Путіним.

Після звинувачень у постачанні зброї Росії в Південно-Африканській Республіці заявили, що позаблокова позиція держави не віддає перевагу країні-агресорці.