Повідомили про критично малий запас пального в Україні

У разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них Україна зможе задовольняти максимум на 30 днів.

Про критично малий запас пального повідомило Міністерство енергетики ввечері 15 травня. У відомстві пропонують збільшити запас нафтопродуктів.

“Створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів ще одна відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Сьогодні у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш як 10-30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Цього критично мало, враховуючи усю підступність ворога, з яким ми маємо справу, не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас палива”, заявив заступник міністра енергетики України Микола Колісник.

Саме тому необхідно створити мінімальні запаси нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту, зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на бензин: НБУ дав прогноз до кінця року

Такі заходи передбачає законопроект, який визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Документ зараз обговорюють у парламенті.

Обмінний курс гривні до долара й інших валют 2023 року буде стабільний. Але за умови, що уряду вдасться залучити в держбюджет $38 млрд для покриття дефіциту, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Національний банк України на 16 травня встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня 2022 року. Євро за добу подешевшало на 5 коп. і коштує 39,77 грн. Офіційний курс польського злотого підвищився на 5 коп. від рівня попереднього дня і становить 8,82 грн.