У Міноборони сказали, скільки F-16 Київ планує отримати від партнерів

Україна розраховує отримати від країн-партнерів близько 40-50 сучасних винищувачів F-16.

Це дасть змогу сформувати три-чотири ескадрильї для захисту українського неба, заявив радник міністра оборони України Юрій Сак, передає Politico.

“Президент Володимир Зеленський хоче, щоб бойові літаки були головною темою порядку денного на саміті G7 у Хіросімі. А потім на щорічному саміті НАТО в Литві у липні. Західні лідери запевнили його під час останнього європейського туру, що обговорять це питання найближчим часом”, йдеться у повідомленні.

Велика Британія, Італія, Франція та Німеччина не можуть запропонувати Києву F-16. Водночас Сак зазначив, що ці країни мають важливий голос у міжнародній коаліції.

“Україна хотіла б, щоб вони заохочували таких союзників, як США та Туреччина. Україна хоче загалом від 40 до 50 F-16, щоб сформувати ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія надасть Україні бойові дрони великої дальності

Потреба в сучасних реактивних літаках стала гострішою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані плануючі бомби, які досягають цілей на великих відстанях.

“Наразі в України немає нічого, щоб зупинити російські літаки, які їх переносять. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів це дуже багатообіцяючий знак. Ми розуміємо, що наша протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів, F-16. Усі розуміють, що тема назріла для обговорення і ніхто не казав, що це неможливо”, пояснив Сак.

Велика Британія влітку розпочне навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Лондон також співпрацює з іншими країнами щодо постачання Києву таких літаків.