ЗСУ домоглися тактичного прогресу під Бахмутом – британська розвідка

Збройні сили України домоглися на фронті на Донбасі тактичних успіхів на флангах навколо Бахмута Донецької області.

Водночас у в межах міста-фортеці приватна військова компанія “Вагнер” продовжує просування, повідомило 16 травня міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

“Вагнерівці” поступово просуваються, зачищаючи українські позиції в центрі міста. Однак за останні чотири дні ЗСУ домоглися тактичного прогресу, стабілізувавши фланги Бахмута на свою користь”, йдеться у свіжому зведенні британської розвідки.

Зокрема фіксують просування українських сил на південь та північний захід від Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У британській розвідці з’ясували, що зараз непокоїть Кремль

Це дозволило ЗСУ відновити безпечне використання ключової дороги постачання 0506, зазначають у розвідці.

“Українське командування має намір відновити контроль над каналом Сіверський Донець Донбас, щоб використовувати його як рубіж оборони на даному напрямку, зокрема для захисту міста Часів Яр”, сказано в повідомленні.

15 травня російські війська продовжили штурм Бахмута та його околиць. ЗСУ продовжують оборону на Бахмутському напрямку. Російські війська вели безуспішні наступальні дії в 9 км на північний захід від Бахмута в напрямку Григорівки та Богданівки, в самому Бахмуті, а також за 14 км на південний захід від міста в напрямку Іванівського та Предтечиного.

На Бахмутському напрямку між російськими та українськими військами відбулися 30 бойових зіткнень. Понад 300 разів російська армія обстріляла українські позиції. Підрозділи 4-ї окремої мотострілецької бригади (2-й армійський корпус так званої ЛНР) ведуть бої в районі Іванівського у 6 км на захід від Бахмута.

Російські сили безуспішно контратакували біля Білої Гори в 13 км на південний захід від Бахмута, Богданівки та Григорівки, що в 6 і 9 км на північний захід від Бахмута відповідно.

Військовий блогер, пов’язаний з групою “Вагнер”, заявив, що російські підрозділи 72-ї мотострілецької бригади (3-й армійський корпус РФ) втратили позиції на південний захід від Іванівського. Українські сили там намагаються вийти на північно-західну околицю Кліщіївки. А це приблизно в 7 км на південний захід від Бахмута.

Власник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин стверджував, що його найманці просунулися в Бахмуті на 130 м, тож українські сили контролюють лише 1,6 кв. км міста.